Dochter moordverdachte Yvon K. krijgt inhoud kluis niet terug
De dochter van de Tilburgse Yvon K., de vrouw die werd verdacht van moord op supermarkteigenaar Chris Grinwis en vlak voor de uitspraak zelfmoord pleegde, krijgt de ruim 227.000 euro waar justitie beslag op heeft gelegd voorlopig niet terug.
Heb jij vragen over zelfdoding?
Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week
Het geld werd na het overlijden van Yvon K. gevonden in haar kluis. Omdat de 29-jarige dochter de enige erfgenaam is, eiste zij het geld terug. Ook eiste ze een schadevergoeding voor de 344 dagen die haar moeder in voorarrest heeft gezeten en wil ze de afscheidsbrief van haar moeder, waarop ook beslag is gelegd.
Niet-ontvankelijk verklaard
De dochter diende hiervoor een klacht in bij de rechtbank. Maar die zegt dat het klaagschrift gaat over een eerdere inbeslagname, en dat inmiddels opnieuw beslag is gelegd op de 227.000 euro. Daarom is de dochter niet-ontvankelijk verklaard in haar beklag.
De 64-jarige Yvon K. werd ervan verdacht haar rijke vriend Chris Grinwis, supermarkteigenaar in het Brabantse Halsteren, in december 2020 te hebben vergiftigd om zijn miljoenenerfenis op te strijken. Het Openbaar Ministerie eiste negentien jaar cel tegen haar voor moord en witwassen. Maar twee dagen voordat de rechtbank uitspraak zou doen, pleegde K. in haar huis in Tilburg zelfmoord.
Witwassen
De rechtbank besloot daarop geen uitspraak te doen in de moordzaak, omdat er geen verdachte meer was.
Justitie is daarna een strafrechtelijk onderzoek naar de dochter begonnen, omdat die zich door het aanvaarden van de erfenis van Yvon K. – volgens het OM crimineel verkregen geld – schuldig zou hebben gemaakt aan witwassen. Dat onderzoek loopt nog.
'Onterecht in voorarrest'
Ook de schadevergoeding voor de tijd dat Yvon K. – volgens haar dochter onterecht – in voorarrest zat, is door de rechtbank vandaag afgewezen. Volgens de rechtbank is het 'niet redelijk' om die schadevergoeding toe te kennen, omdat er destijds ernstige bezwaren waren tegen K. "De strafzaak is niet geëindigd vanwege gebrek aan bewijs."
Tot slot de afscheidsbrief: ook daarbij viste de dochter achter het net. Een deel van de brief is inmiddels met haar gedeeld, maar de rechtbank vindt dat het beslag op de brief mag blijven. Er loopt nog een onderzoek naar de vraag of Yvon K. hulp heeft gekregen bij haar zelfdoding. Dat is in Nederland strafbaar. "Volledige vrijgave van de afscheidsbrief kan het onderzoek schaden", oordeelde de rechtbank.