Pas een dag onderweg, maar nu al zeven diskwalificaties bij Vierdaagse
De Nijmeegse Vierdaagse is pas een dag onderweg, maar er zijn nu al zeven personen gediskwalificeerd. Zes van hen liepen een kortere route dan ze moesten, de zevende persoon bedreigde een medewerker van de organisatie met de dood. Daarnaast zijn 819 lopers uitgevallen. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen.
Marsleider Henny Sackers noemt het aantal diskwalificaties op dag één 'veel'. "Meestal zijn het er slechts enkele." De lopers die een te korte route hebben gelopen, liepen bijvoorbeeld 40 kilometer in plaats van 50.
Hoeveel mensen vanochtend daadwerkelijk gestart zijn, kan de organisatie niet exact zeggen. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar 45.445 mensen hebben daadwerkelijk hun startnummer opgehaald.
Kunnen nog bezwaar indienen
De gediskwalificeerde lopers kunnen tot 20.00 uur bezwaar indienen tegen hun diskwalificatie. Het bestuur van de Vierdaagse heeft vervolgens tot 23.00 uur de tijd om het bezwaar te beoordelen.
De man die een medewerker heeft bedreigd, is definitief gediskwalificeerd. Hij liep volgens de organisatie samen met een paar anderen vlak bij de zogenoemde safetycar en bedreigde een van de bestuurders. De safetycar is bedoeld om te voorkomen dat snelle wandelaars op onverlichte straten komen die nog niet zijn afgezet. Deelnemers die het voertuig inhalen riskeren een diskwalificatie.
De man kreeg in eerste instantie een waarschuwing, maar werd uiteindelijk toch gediskwalificeerd. Het is nog niet bekend of de betrokken werknemer aangifte gaat doen.
Veel blaren geprikt
Het Rode Kruis was vandaag vooral druk met blaren prikken. Tot nu toe hebben hulpverleners zo'n duizend blaren geprikt, wat vergelijkbaar is met voorgaande jaren op de eerste dag. Tot 16.30 uur vanmiddag hadden ongeveer vijfhonderd wandelaars zich bij het Rode Kruis gemeld. Per persoon hadden zij twee tot drie blaren.
Een derde van alle blaarbehandelingen werd gedaan bij de post net na de finish. Daar heeft het Rode Kruis tachtig bedden klaarstaan, waarvan er telkens zo'n vijftig bezet zijn. Ook druk was het bij de eerste post langs de route, die op 12,5 kilometer zit. Er meldden zich daar twee keer zoveel wandelaars met blaren dan vorig jaar.
'Standaarddrukte' bij EHBO
Bij de EHBO-posten heerst een 'standaarddrukte', stelt een van de hulpverleners. Met name wandelaars die last hebben van uitputting en inspanning melden zich daar.
"De warmte valt mee, dat scheelt. Zodra de zon zich laat zien, zie je wel dat het wat drukker wordt", zegt een teamleider. "Maar tot nu toe valt het mee met de drukte."