In Nederland geboren

Uitzetting Mikael (11) lijkt onafwendbaar, ministerie zegt niks te kunnen doen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPUitzetting Mikael (11) lijkt onafwendbaar, ministerie zegt niks te kunnen doen
RTL

Wat het ministerie van Asiel en Migratie betreft, wordt de 11-jarige Mikael inderdaad uitgezet naar Armenië. De jongen is in Nederland geboren en opgegroeid, maar de Raad van State heeft deze week geoordeeld dat het besluit van de immigratiedienst om hem uit te zetten terecht is.

De verantwoordelijkheid ligt bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), laat een woordvoerder van minister Marjolein Faber weten. "Natuurlijk wordt hierover gesproken, maar het leidt niet tot een andere uitkomst." De IND neemt namelijk de besluiten hierover en het ministerie heeft volgens de woordvoering niet de bevoegdheid om daar tegenin te gaan.

Discretionaire bevoegdheid

Het gaat om de zogenoemde discretionaire bevoegdheid, waarmee besluiten kunnen worden genomen over individuen. "Na de commotie rond de zaak van de Armeense Howick en Lili is besloten om de discretionaire bevoegdheid weg te halen bij de bewindspersoon en de keuze los te trekken van de politiek", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. Toenmalig staatssecretaris Harbers gebruikte in 2018 zijn discretionaire bevoegdheid om Howick en Lili te laten blijven.

Howick en Lili wonen nu in opknapvilla en gaan gewoon naar school
Lees ook

Howick en Lili wonen nu in opknapvilla en gaan gewoon naar school

Bewindspersonen worden sindsdien buiten deze besluiten gehouden. "Het is een zware taak om zo'n besluit te nemen", zegt Bremer. "Het zijn afwegingen met grote gevolgen voor de mensen waar het over gaat. Daarom is gekozen om het weg te halen bij de bewindspersonen."

We spraken eerder deze week met Mikael over de situatie waar hij in zit en hoe het met hem gaat:

Lang uit beeld geweest

De in Nederland geboren Mikael en zijn moeder zijn volgens de hoogste bestuursrechter een te lange periode uit beeld geweest bij de betrokken instanties. Daarom mogen ze niet in Nederland blijven en moeten ze naar Armenië vertrekken.

De moeder van Mikael kwam veertien jaar geleden vanuit Armenië naar Nederland, en vroeg hier asiel aan. Die aanvraag werd afgewezen, maar terug ging zij niet. Moeder Gohar bleef in Nederland, en beviel 11 jaar geleden van een zoon: Mikael.

Een petitie om Mikael en zijn moeder in Nederland te houden, is inmiddels al meer dan 45.000 keer ondertekend.

'Gaan niet in op individuele zaken'

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema riep minister Faber op om over de zaak te overleggen met de IND, maar Fabers woordvoerder ziet geen ruimte om iets aan de uitspraak te veranderen. "Het ministerie heeft hier geen rol meer in", stelt de woordvoerder.

Een reactie op de uitspraak van de Raad van State wil hij niet geven, omdat het ministerie 'in principe nooit ingaat op individuele zaken'. "Dus ook niet op deze." 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Fabers woordvoerder wijst verder op het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Daarin staat onder meer dat asielprocedures korter worden en dat de mogelijkheid om herhaalde aanvragen te doen wordt ingeperkt. "De minister wil korte metten maken met eindeloos procederen."

Faber zelf schrijft op X: "Ik ben strijdbaar om het stapelen van gerechtelijke procedures aan te pakken conform hoofdlijnenakkoord om schrijnende situaties te voorkomen in de toekomst."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Marjolein FaberImmigratieAsielzoekerscentrum [AZC]