In Nederland geboren Mikael (11) moet 'terug' naar land waar hij nooit is geweest
De 11-jarige Mikael werd in Nederland geboren, maar moet van de immigratiedienst worden uitgezet naar Armenië, het land waar zijn moeder vandaan komt. Die beslissing is volgens de Raad van State terecht.
De in Nederland geboren Mikael en zijn moeder zijn volgens de hoogste bestuursrechter een te lange periode uit beeld geweest bij de betrokken instanties. Daarom mogen ze niet in Nederland blijven en moeten ze naar Armenië vertrekken. De moeder van Mikael kwam veertien jaar geleden vanuit Armenië naar Nederland, en vroeg hier asiel aan. Die aanvraag werd afgewezen, maar terug ging zij niet. Moeder Gohar bleef in Nederland, en beviel 11 jaar geleden van een zoon: Mikael.
Kinderpardon
In 2019 deed Mikael, die de Armeense nationaliteit heeft, samen met zijn moeder een aanvraag voor een verblijfsvergunning. Tot 2019 konden kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland waren onder bepaalde voorwaarden zo'n verblijfsvergunning krijgen.
Die aanvraag werd afgewezen door de immigratiedienst IND, maar tegen die uitspraak ging hij met succes in beroep. Twee jaar later, in 2021, oordeelde de rechtbank dat de IND de aanvraag niet had mogen afwijzen. De IND legde zich daar niet bij neer en weigerde alsnog een vergunning te verlenen. Vandaag moest de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, beslissen of Mikael alsnog mag blijven, of uitgezet wordt naar een land waar hij nog nooit is geweest.
Lange procedure
De zaak van Mikael maakte de afgelopen jaren al veel los. De 11-jarige jongen werd ongewild een toonbeeld van de stroperige, langgerekte procedures die bij het asielproces kunnen komen kijken. Al vijf jaar leven hij en zijn moeder in onzekerheid en zonder officiële verblijfsstatus.
Momenteel verblijven ze in een asielzoekerscentrum in Amsterdam-Zuidoost. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema schreef afgelopen juni een brief aan toenmalig staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg, waarin ze opriep om Mikael alsnog een verblijfsvergunning te geven.
"Als burgemeester van Amsterdam heb ik een zorgplicht voor mijn inwoners", schreef Halsema. "Het gaat hier om een gewortelde Amsterdamse jongen uit groep 8."
Halsema doet vandaag opnieuw een beroep op de minister van Asiel en Migratie. "Dit is een voorbeeld waar een regel in een individueel geval veel te hardvochtig uitvalt. Mikael is een 11-jarige Amsterdammer en hoort bij zijn vrienden op school. De wens minder migranten in Nederland te hebben, kan nooit zo sterk zijn dat deze ten koste gaat van een 11-jarige jongen die geen ander land kent dan Nederland."
Het is nog niet duidelijk wanneer de 11-jarige Mikael en zijn moeder terug moeten naar Armenië. In de regel moet iemand na de afwijzing van een verblijfsaanvraag binnen 28 dagen het land verlaten, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kon nog niet bevestigen dat dit voor Mikael en zijn moeder ook geldt.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.