Stichting bestrijdt kritiek op prinses Laurentien: 'Lasterlijke beschuldigingen'
Het ministerie van Financiën bevestigt dat meerdere ambtenaren meldingen hebben gedaan over 'onbehoorlijk' gedrag in het contact met de stichting van prinses Laurentien voor slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het AD schrijft dat gedrag toe aan prinses Laurentien zelf, maar haar Stichting Gelijk(waardig) Herstel spreekt van 'lasterlijke beschuldigingen'.
Volgens de ambtenaren zou prinses Laurentien hen 'onbehoorlijk' hebben bejegend, berichtte het AD gisteren. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt tegen RTL Nieuws dat 'in de samenwerking en afstemming de emoties daarbij weleens opgelopen' zijn. "Een aantal van onze collega's heeft daarbij mondeling een melding gedaan."
Inhoudelijk wil de woordvoerder niet op de meldingen ingaan, want die zijn 'vertrouwelijk gedaan en zorgvuldig behandeld'.
'Zwaar en kwetsend'
Volgens politiek verslaggever Irene de Kruif speelden er al langer spanningen tussen de ambtenaren en de prinses. "Deze klachten komen niet helemaal uit de lucht vallen. We hoorden al langer van bronnen bij Financiën dat Laurentien de afgelopen maanden alleen nog sprak met de staatssecretaris en de allerhoogste ambtenaren, maar niet meer met de lagere ambtenaren."
In een rapportage uit maart 2024 constateerde de stichting zelf ook al wrijving: "In de dagelijkse samenwerking wordt duidelijk dat SGH en het ministerie van Financiën niet altijd dezelfde taal spreken."
De stichting heeft op de eigen website een officiële reactie op de beschuldigingen gedeeld. Daarin wordt gesproken over 'lasterlijke beschuldigingen' tegen de prinses. "De aanval op Laurentien als persoon is voor haar en haar dierbaren zwaar en is kwetsend voor benadeelde ouders, ons SGH-team en partners. Het geschetste beeld is ongegrond en onwaar."
In dezelfde reactie laat Gert-Jan Segers, voorzitter van de raad van toezicht van de stichting, weten: "Dit doet absoluut geen recht aan wie zij is, hoe wij haar hebben leren kennen en hoe ze samenwerkt. We zijn zeer teleurgesteld in deze anonieme ambtenaren die drukker zijn met kwaadspreken over anderen dan met het rechtsherstel voor benadeelde ouders van de toeslagenaffaire."
Prinses Laurentien leidt de Stichting Gelijk(waardig) Herstel. De stichting heeft in opdracht van het ministerie van Financiën een groot pilotproject uitgevoerd, bedoeld om slachtoffers van de toeslagenaffaire sneller te helpen met schadevergoedingen. Deze pilot is inmiddels afgerond. Vorige week tekenden beide partijen een nieuwe overeenkomst.
'Plooien moeten gladgestreken worden'
"Ze moeten dus met elkaar verder", zegt verslaggever De Kruif. "Dit probleem moet daarom wel gladgestreken worden. Het wordt nog interessant wie dat op zich gaat nemen. Premier Schoof heeft ministeriële verantwoordelijkheid over Laurentien, omdat zij lid is van het Koninklijk Huis. Tot nu toe heeft hij het aan de staatssecretaris overgelaten. Maar als het escaleert, moet hij zich er zelf mee gaan bemoeien."
De Kruif benadrukt ook dat Laurentien bij de toeslagenouders wel erg populair is. Haar stichting staat erom bekend slachtoffers ruimhartig en zonder al te veel administratieve rompslomp te compenseren.
De stichting heeft inmiddels ook laten weten juridische stappen tegen het AD te willen nemen als de krant de berichtgeving niet intrekt. Het zou om 'ongefundeerde beschuldigingen gaan'. Hoofdredacteur Rennie Rijpma zegt dat zij 'de stappen met vertrouwen' tegemoetziet.
Eerder sprak de prinses in een boodschap de toeslagenouders toe. Dat zie je hier:
SP-leider Jimmy Dijk toont zich op X kritisch over de anonieme kritiek van ambtenaren: "Het ministerie komt zelf met weinig tot niets. SGH biedt wel een oplossing waar mensen zich gehoord en gezien voelen. Daar is veel van te leren. Aan het werk dus."
CDA-Kamerlid Inge van Dijk laat weten dat het in het belang van de gedupeerden in de toeslagenaffaire is dat het conflict opgelost wordt: "Het herstel van de toeslagenaffaire is een enorme opgave. Het is in ieders belang dat deze twee fatsoenlijk en respectvol met elkaar omgaan."
Reactie woordvoerder Stichting Gelijkwaardig Herstel
"We bevestigen dat de situatie emotioneel hoog opliep. Dat is niet zo gek, het is een heel emotioneel dossier. Er zijn 30.000 mensen door de belastingdienst aangemerkt als fraudeur. Dat is het treurige van de zaak: al die ouders moeten zich nu afvragen of dit vertragend gaat werken.
Dat er meldingen gemaakt zouden zijn, dat is aan het ministerie. We hebben van twee kanten geadresseerd dat de emoties hoog oplopen. Anonieme bronnen, daar kan ik niet zoveel mee. Het belangrijkste is dat het ministerie en de stichting samenwerken aan een mooi project.
Dat ze alleen nog met de hoogste ambtenaren wilde praten, vind ik een verdraaid verhaal. Er werd gewoon besloten dat het praktischer is als niet alle mensen altijd bij vergaderingen aanwezig zijn.
En als het zo hoog opliep, waarom zou Financiën dan door willen gaan met de stichting?"