Prijskaartje aan beheer

Natuurplassen vragen steeds vaker entreegeld, expert wil onderzoek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Roger Dohmen FotografieNatuurplassen vragen steeds vaker entreegeld, expert wil onderzoek
RTL

Meteorologen voorspellen dat het kwik vandaag ruim boven de dertig graden stijgt. Voor veel mensen een reden om een frisse duik in een natuurplas te nemen. Deskundigen zien steeds vaker dat er toegang betaald moet worden voor natuurzwemwateren.

En dat is een ontwikkeling met een keerzijde, zegt Gerard Gielen, toerisme-expert bij Breda University of Applied Sciences. "Het betekent dat dit soort plekken minder toegankelijk worden voor mensen met een kleine portemonnee."

Toch staat Gielen niet te kijken van de ontwikkeling. Beheer en onderhoud van de natuurzwemwateren kosten namelijk geld en tijd. "Gemeentes hebben dat niet altijd, waardoor ze het bijvoorbeeld uitbesteden aan een bedrijf zoals Leisurelands."

Onderhoud kost geld

Deze recreatieonderneming beheert 19 recreatiegebieden in de provincie Gelderland. Het bedrijf vraagt bezoekers geen entree te betalen, maar wel parkeergeld. Een verkapte vorm van entree, vindt de toerisme-expert.

Niet alleen in Gelderland geldt op verschillende plekken een toegangsprijs voor natuurplassen. Aan de grens met België liggen de Limburgse Maasplassen. Voor omwonenden van deze plassen is het tegenwoordig nog moeilijk om een gratis toegankelijk natuurstrand te vinden. In mei ontstond veel ophef onder bewoners van het gebied toen bekend werd dat voor één van de laatste gratis strandjes voortaan ook een toegangsprijs wordt gevraagd.

Zwemmen gevaarlijk in vijf recreatieplassen vanwege te veel PFAS
Lees ook

Zwemmen gevaarlijk in vijf recreatieplassen vanwege te veel PFAS

Het gaat om MRT Beach, voorheen bekend als het Thornerstrandje, dat aan de rand van het plaatsje Thorn ligt. Het strandje is nu afgesloten met een hek en voorzien van strandbedden en een toiletvoorziening. De eigenaren voelden zich genoodzaakt het strand te omheinen, omdat de plek eerder werd gebruik voor illegale feestjes. Er was daarnaast overlast door drugsgebruik en er werd veel afval gedumpt. Volwassenen betalen nu 5 euro voor toegang tot het strand, kinderen 2,50 euro. 

Het oosten en zuiden van Nederland

Het valt Gielen op dat voornamelijk in het oosten en zuiden van het land om een toegangsprijs voor natuurplassen wordt gevraagd. "Dit zijn plassen die in de jaren 70 zijn ontstaan. Het waren plekken waar zand of grind werd uitgegraven voor de aanleg van bijvoorbeeld snelwegen. Daar zijn later natuurzwemwateren van gemaakt."

In de bossen van Vught ligt De IJzeren Man, een grote plas waar sinds begin vorige eeuw al wordt gezwommen. Een groot deel van het strand aan de plas is in handen van één eigenaar. Vijf jaar geleden heeft hij het gebied overgenomen en daar veel nieuwe faciliteiten aangelegd, vertelt bedrijfsleider Jesper van de Werken. "En daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan." Toegang tot het strand aan de plas kost 8,25 euro per persoon, kinderen t/m drie jaar mogen gratis naar binnen. 

Van de Werken merkt dat ze door de nieuwe faciliteiten een ander publiek aantrekken: "Er blijven steeds meer mensen komen. Ik denk dat we een steeds groter gebied rondom Vught aantrekken." De recreatieonderneming richt zich voornamelijk op gezinnen, maar volgens Van de Werken komen ook veel jongeren op het strand af. 

Gielen heeft geen concrete cijfers van bij hoeveel natuurplassen tegenwoordig een toegangsprijs wordt gevraagd. Maar de trend die hij ziet, vraagt wel om een onderzoek, zegt hij.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
ToerismeZwemmenWeerHittegolf