Twee installaties

Nederland mag voor ruim 200 miljoen Patriot-luchtafweersystemen van VS kopen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© DefensieNederland mag voor ruim 200 miljoen Patriot-luchtafweersystemen van VS kopen
RTL

Nederland mag twee Patriot-luchtafweerinstallaties van de Verenigde Staten kopen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daar toestemming voor gegeven. Nederland betaalt in totaal 202 miljoen euro voor de systemen en upgrades van bestaande systemen.

Nederland heeft op dit moment drie Patriot-systemen, meldt Defensie op haar website. Met de radarsystemen wordt het luchtruim beschermd en kunnen raketten, helikopters of vliegtuigen tot op een afstand van 60 kilometer uit de lucht worden geschoten. 

Belangrijke NAVO-bondgenoot

In een verklaring meldt het Pentagon dat de Amerikaanse regering akkoord is met de levering van de luchtafweer. Het is in de VS gebruikelijk dat er toestemming op hoog niveau nodig is om Patriots aan een ander land te verkopen. 

Door de Patriot-systemen aan Nederland te leveren, verbetert volgens het Pentagon de politieke stabiliteit in Europa. In de verklaring noemen de Amerikanen Nederland een belangrijke NAVO-bondgenoot. Nederland heeft nog niet op het nieuws gereageerd. 

Bekijk hier beelden van de Patriot-luchtafweerinstallaties in actie: 

De dure Patriots zijn geliefd in Europa. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt regelmatig om de luchtafweerraketten, maar dit voorjaar liet toenmalig premier Mark Rutte weten dat Nederland niet meer kan leveren, omdat we zelf 'een zeer beperkt aantal systemen' hebben. 

Al sinds 1987

Begin vorig jaar leverde Nederland al wel twee Patriot-lanceerinrichtingen en een aantal raketten aan Oekraïne. Deze kwamen uit de reserve, meldde Defensie destijds. Of de luchtafweer die de VS nu aan Nederland verkoopt naar Oekraïne gaan of juist bedoeld zijn om de reserve aan te vullen, is niet duidelijk. 

Kabinet bereidt defensiebedrijven voor op oorlogseconomie
Lees ook

Kabinet bereidt defensiebedrijven voor op oorlogseconomie

Nederland beschikt al sinds 1987 over Patriots, al zijn de systemen in de loop der tijd wel aangepast. Door modernisering is het wapensysteem volgens Defensie nog tot 2040 geschikt om ons te beschermen tegen dreiging vanuit de lucht. 

Lees meer over
Ministerie van DefensieOorlog in OekraïneDefensieNederlandVerenigde Staten