Vader mogelijk in Syrië

Zaak tegen broers gedode Ryan (18) uit Joure begint, mogelijk eerwraak

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© SPSMedia / PolitieZaak tegen broers gedode Ryan (18) uit Joure begint, mogelijk eerwraak
RTL

In Lelystad begint vandaag de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen twee broers van de 18-jarige Ryan Al Najjar uit het Friese Joure, die mogelijk het slachtoffer is geworden van eerwraak. Ook hun vader wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van zijn dochter.

Het lichaam van Ryan Al Najjar werd op eind mei gevonden in het water aan de Knardijk in Lelystad. Haar broers - 22 en 24 jaar oud, afkomstig uit Joure en Leeuwarden - worden ervan verdacht samen de moord te hebben gepleegd. Zij werden een week later gearresteerd.

Vandaag is nog geen inhoudelijke behandeling van de zaak, die volgt pas later. De eerste weken na hun arrestatie zaten de broers in beperking, wat betekent dat ze alleen contact mochten hebben met hun advocaat. Die beperking werd in juli opgeheven. 

Vader ook verdacht

Het Openbaar Ministerie verdenkt in de zaak ook de vader. Er zouden aanwijzingen zijn dat de man in Syrië zit. De Telegraaf en de Leeuwarder Courant ontvingen eerder een mogelijke bekentenis in het Arabisch, afkomstig van zijn mailadres. Het OM heeft de mails gevorderd en gekregen.

'Vader slachtoffer Lelystad (18) stuurde bekentenis per mail'
Lees ook

'Vader slachtoffer Lelystad (18) stuurde bekentenis per mail'

Ryan was op 22 mei, een week voor de vondst van haar lichaam, voor het laatst in Joure gezien. In de dagen voor de vondst van haar lichaam zou het slachtoffer in Rotterdam hebben verbleven. Ze zou in een donkerkleurige Saab-stationwagen, met meerdere personen erin, naar Lelystad zijn gebracht. 

De politie riep vorige maand mensen op zich te melden als ze de auto hadden gezien of gefilmd.

Eerwraak

Eerwraak of eremoord is de extreemste vorm van eergerelateerd geweld. Eerwraak vloeit voort uit de overtuiging dat de familie-eer moet worden gezuiverd wanneer die 'beschadigd' is.

De slachtoffers zijn meestal vrouwen van wie de familie- of stamleden zich in hun eer aangetast voelen. Vaak gaat het om seksueel contact van een vrouw buiten het huwelijk.

In Nederland komt eerwraak voor, maar vaak is het moeilijk te onderscheiden van andere vormen van huiselijk geweld. De verdachte bekent vaak niet dat eerwraak het motief was voor de doodslag, omdat hij dan terecht moet staan voor moord met voorbedachten rade.

Bron: Amnesty

Lees meer over
EerwraakDoodMoordJoureLeeuwarden