Terroristisch oogmerk

Twaalf jaar cel en tbs geëist voor moordplan Tim Hofman: 'Verdachte wilde angst aanjagen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Petra UrbanTwaalf jaar cel en tbs geëist voor moordplan Tim Hofman: 'Verdachte wilde angst aanjagen'
RTL

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen Chris T., de man die vorig jaar september journalist Tim Hofman zou hebben willen doodschieten, volgens het OM met een terroristisch oogmerk. Ook stond hij terecht voor het voorbereiden van een moord op een jeugdwerker.

De officier van justitie verweet T. met 'voorbedachten rade en met een terroristisch oogmerk' een moordplan te hebben beraamd op Hofman. Hij wees op het manifest dat de verdachte had geschreven, en waarin woorden voorkomen als 'een handeling, een missie, en een executie'. Die wijzen er volgens justitie duidelijk op dat hij een moord wilde plegen die tot doel had de maatschappij angst aan te jagen.

"Hij wilde niet alleen iemand vermoorden", zei de officier, "maar ook een boodschap aan een groep mensen overbrengen." Onder die groep mensen moet iedereen verstaan worden met denkbeelden die 'links, extreemlinks, feministisch, cultuurmarxistisch of woke' zijn. Uit het manifest blijkt dat T. zich fel keert tegen wat hij 'lhbtiq+-indoctrinatie' noemt.

'Ik kom Tim Hofman doodschieten'

De officier van justitie trok de vergelijking met de terrorist Anders Breivik en Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, omdat die ook een manifest hadden geschreven.

De verdachte wandelde op 6 september vorig jaar op het Mediapark in Hilversum het gebouw van omroep BNNVARA binnen. Hij had een omgebouwd gaspistool bij zich, dat geladen was, en een mes. Aanvankelijk vertelde hij een beveiliger dat hij een handtekening voor zijn zoontje wilde, maar hij vertrok weer. Even later kwam hij terug en zei: "Ik kom Tim Hofman doodschieten."

Op deze beelden is te zien hoe hij het gebouw van BNN binnengaat:

T. beschouwde Hofman als een symbool van 'links Nederland' en 'woke ideeën', waar hij zich tegen keerde. Volgens de rechter blijkt uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum dat T.'s 'pannetje overgelopen' was. Hij was gescheiden van zijn vrouw, net als hijzelf moslim, omdat zij na verloop van tijd meer liberale denkbeelden zou hebben ontwikkeld. Daarnaast kon hij alleen nog onder begeleiding contact hebben met zijn kinderen.

Pijnlijke scheiding

Behalve het moordplan op Tim Hofman, stond T. ook terecht voor het voorbereiden van een moord op een jeugdwerker. Die was er volgens T. verantwoordelijk voor dat zijn kinderen hem waren afgenomen. Hij was in augustus 2023 met hetzelfde gaspistool naar het werk van die jeugdwerker in Oss gegaan, maar had de jeugdwerker niet aangetroffen.

Vandaag zei Chris T. in de rechtbank van Lelystad een aantal keer dat hij 'geschrokken' is van de gebeurtenissen. "Ik denk er nu anders over", zei hij herhaaldelijk.

De officier van justitie bracht daar tegenin dat T. bij het politieverhoor nog 'volstrekt helder' zei dat hij Hofman doodgeschoten zou hebben als hij de kans had gekregen. "Er bestaat geen enkele twijfel over dat hij van plan was Hofman dood te schieten die dag."

Hij noemde ook het gevaar op recidive 'hoog', mede vanwege 'psychotische symptomen'.

T.'s advocaat vroeg om een gevangenisstraf 'onder de vijf jaar' en daarnaast om een tbs-behandeling, 'waaraan hij mee wil werken en waarvoor hij gemotiveerd is'.

Ze wees erop dat hij destijds 'in een psychose verkeerde' en dat hij daartegen intussen met medicijnen is behandeld. Ook verzette zij zich tegen de verdenking van een terroristisch oogmerk. Dat idee was volgens haar mede ingegeven door het geloof van de verdachte. "Maar hij zegt zelf dat zijn geloof geweld afwijst. Hij voelt zich schuldig ten opzichte van zijn geloof dat hij het in verband heeft gebracht met een geweldsdaad."

Volgens haar heeft hij zich vrijwillig teruggetrokken uit het gebouw van BNNVARA en duidelijk aangegeven dat hij het gaspistool af wilde geven. Daarnaast wachtte hij buiten tot de politie hem kwam inrekenen.

Gekrenktheid en woede

T. zei vandaag in de rechtbank ook dat hij vorig jaar 'met de gedachte speelde' om Hofman te vermoorden, maar dat hij het waarschijnlijk toch niet had aangedurfd. "Ik zocht de confrontatie, ik wilde me laten gelden, maar ik denk dat ik uiteindelijk alleen een handtekening had gevraagd."

T. heeft volgens deskundigen een narcistische persoonlijkheidsstoornis. "Als de druk oploopt verliest hij de controle. De impulscontrole kan afnemen en gevoelens van gekrenktheid en woede kunnen oplopen."

Twee onderzoekers van de reclassering, die in de rechtbank aanwezig waren en vragen van de rechter beantwoordden, adviseerden een tbs-behandeling. De verdachte zit sinds zijn arrestatie, 378 dagen geleden, in voorarrest. 

De rechtbank doet uitspraak op 16 oktober.

Chris T. aarzelde of hij Tim Hofman echt wilde doden, zegt hij in rechtszaal
Lees ook

Chris T. aarzelde of hij Tim Hofman echt wilde doden, zegt hij in rechtszaal

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Tim HofmanOpenbaar MinisterieRechtszaakLelystad