Poging tot moord

Chris T. aarzelde of hij Tim Hofman echt wilde doden, zegt hij in rechtszaal

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Chris T. aarzelde of hij Tim Hofman echt wilde doden, zegt hij in rechtszaal
RTL

In de rechtbank van Lelystad is de rechtszaak begonnen tegen de man die ervan wordt verdacht Tim Hofman te willen doodschieten. Verdachte Chris T. staat terecht voor poging tot moord met een terroristisch motief. Hij is in de rechtszaal aanwezig. "Ik weet nu dat Tim Hofman niet verantwoordelijk is voor mijn leed."

De verdachte wandelde op 6 september vorig jaar op het Mediapark in Hilversum het gebouw van omroep BNNVARA binnen. Hij had een omgebouwd gaspistool bij zich, dat geladen was, en een mes. Aanvankelijk vertelde hij een beveiliger dat hij een handtekening voor zijn zoontje wilde, even later kwam hij terug en zei: "Ik kom Tim Hofman doodschieten."

De man werd op onderstaand bewakingsbeeld vastgelegd:

Dit is de man die vorig jaar Tim Hofman wilde doodschieten

Vlak nadat Chris T. aan was gekomen bij het gebouw waarin Hofman zich bevond, kon de politie hem arresteren.

Daarnaast zou de man iets daarvoor, in augustus vorig jaar, ook nog een andere moord hebben voorbereid, op een hulpverlener in Oss. Ook daarvoor staat hij vandaag terecht.

Samenleving angst aanjagen

Uit een documentaire die Hofman achteraf over de verdachte maakte, komt een beeld naar voren van een man die zich tegen de gevestigde orde en ‘lhbtiq+-indoctrinatie’.  De moord op Hofman zou een afrekening moeten zijn met 'de linkse woke-agenda' en een waarschuwing voor 'extreemlinkse personen'.

Volgens justitie wilde T. de samenleving 'angst aanjagen door Tim Hofman als slachtoffer te kiezen'. Zijn advocaat heeft eerder verklaard dat haar cliënt destijds 'een psychose' had, en dat hij nooit werkelijk van plan was geweest de moord uit te voeren.

Tim Hofman over moordaanslag: 'Zelfde pistool als moord Peter R. de Vries'
Lees ook

Tim Hofman over moordaanslag: 'Zelfde pistool als moord Peter R. de Vries'

In de rechtbank zegt T. vandaag zelf: "Ik schrik er zelf van hoe het uiteindelijk is gebeurd." 

Voor de rechter zit een man met grijzend haar, een donkere bril en een ruitbloes. Hij spreekt zacht en rustig. "Voor mijn gevoel ben ik in verwarde toestand naar Hilversum gegaan. Toen ik binnenkwam, aarzelde ik al. Daarna dacht ik: ik ga zeggen wat ik van plan was en geef mijn vuurwapen af."

'Schieten zit niet in me'

De rechter merkt op dat hij eerder bij de politie 'een stuk stelliger' was over zijn moordplan. Daarop zegt hij: "Dat was grootspraak. Eerder die dag was ik geknapt na een ruzie met mijn ex-vrouw. Ik had de behoefte me te laten gelden en zocht de confrontatie met Tim Hofman. Dat vuurwapen gaf me een gevoel van macht. Maar ik denk dat ik uiteindelijk niet had kunnen schieten. Dat zit niet in me."

Op de vraag of hij van plan was Hofman werkelijk dood te schieten, zegt hij: "Ik speelde wel met de gedachte. Maar tussen het zeggen en het echt doen zit een groot verschil. Als Hofman was gekomen, had ik denk ik een handtekening gevraagd. Dan was de confrontatie bevredigend geweest, omdat ik had geweten dat ik het had kúnnen doen."

Wat hij zocht? "Ik denk dat ik controle zocht. Opstaan tegen de persoon die mijn leven heeft beschadigd. Ik had het gevoel dat mijn situatie, de problemen met mijn ex en mijn kinderen, daarmee te maken had. Met alles wat woke is. Daar denk ik nu anders over."

In de woning van de man is een vlag gevonden die 'een jihadistische betekenis' heeft, leest de rechter voor uit het politierapport. Ook gaat het over een pamflet dat hij geschreven heeft. Tegen de politie zegt hij: "Al die woke uitspraken van Hofman hebben me persoonlijk beschadigd. Mijn ex-vrouw heeft die ideeën overgenomen."

Tegen de politie zei hij eerder: "Als Tim Hofman was gekomen, had ik hem doodgeschoten." Hij was gegaan om Hofman 'door zijn sodemieter te schieten'. Hofman draagt volgens hem 'alles uit wat ik veracht'.

'Hij is niet verantwoordelijk voor mijn leed'

Bij de politie wilde hij geen commentaar geven op de vraag of hij de moord nog steeds wilde plegen, maar in de rechtbank vandaag neemt hij afstand van dat plan: "Nu weet ik dat hij mij niets heeft aangedaan, wat mij is overkomen. Hij is niet verantwoordelijk voor mijn leed van de afgelopen jaren."

Die inzichten heeft hij naar eigen zeggen in het Pieter Baan Centrum opgedaan, mede dankzij medicijnen tegen psychotische klachten.

Het plan voor de moord op de jeugdwerker heeft een persoonlijker achtergrond: de verdachte hield die persoon er verantwoordelijk voor dat hij zijn kinderen slechts eens in de twee weken kon zien, en dan alleen onder begeleiding.

Tijdens de zitting gaat het ook over een document dat T. schreef, dat openbaar gemaakt had moeten worden na zijn daad. In dat document staan volgens de rechter flink wat 'onheilspellende' en 'agressieve' passages.

Daarbij is er ook aandacht voor het feit dat T. al zo'n 20 jaar als moslim door het leven gaat, en dat er in het document Arabische teksten staan die 'onheilspellend' zijn en een geweldsdaad lijken aan te kondigen, zoals: 'Het jachtseizoen is geopend, dood hen als wilde beesten'.

Fantasieverhaal

Volgens T. zelf schreef hij dat document toen hij in 2022 overspannen thuis zat. "Ik heb dat getikt om mijn problemen van me af te schrijven. Het is voor een groot deel 'een fantasieverhaal in de trant van Lord of the Rings'.

Later zegt hij ook dat hij zijn geloof nu anders beleeft dan toen. "Ik schrik nu van zulke teksten. Ik kijk er nu heel anders naar." Hij erkent wel dat 'niets heeft' met democratie, omdat hij gelooft 'in de wetten van God'.

Lees meer over
Tim HofmanOpenbaar MinisterieRechtszaakTerrorismeComplottheorieLink in bioLelystad