Ouders van kieskeurige kinderen treft geen blaam: 'Maar ze kunnen wel iets doen'
Ouders van jonge moeilijke eters kunnen gerustgesteld ademhalen. Dat sommige kinderen kieskeurig zijn met eten, komt niet door de opvoeding, maar is erfelijk bepaald, blijkt uit recent onderzoek. Toch is er wel iets dat ouders kunnen doen.
Wetenschappers hebben naar de eetgewoonten van kinderen gekeken. Ze ontdekten dat de eetgewoonten van kieskeurige kinderen nauwelijks veranderen gedurende de eerste 13 jaar van hun leven. Daarbij zou erfelijkheid de belangrijkste oorzaak zijn.
"Ik ben verbaasd dat het kieskeurige eetgedrag nauwelijks minder wordt als kinderen ouder worden", zegt hoogleraar ontwikkelingspsychologie Pauline Jansen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Dit onderzoek zal veel ouders geruststellen die worstelen met het kieskeurige eetgedrag van hun kinderen. Het laat zien dat het niet alleen aan hen ligt, maar dat er meerdere oorzaken voor dit gedrag zijn."
Het onderzoek laat ook zien dat ouders van moeilijke eters in de peuterfase nog enigszins kunnen bijsturen in het eetgedrag van hun kind. "In deze fase kunnen ouders hun kinderen aanmoedigen om gevarieerd te eten", zegt Jansen.
"Hieruit blijkt dat ouders niet helemaal machteloos staan", zegt Zeynep Nas, gedragsgeneticus aan London's Global University, UCL tegen The Guardian. "Genetica is geen lot."
Eeneiige tweelingen
Om te bewijzen dat de kieskeurigheid voor een groot deel door de genen wordt bepaald, werden gegevens van 2400 tweelingen geanalyseerd. Wetenschappers vergeleken de eetgewoonten van eeneiige tweelingen en twee-eiige tweelingen. Eeneiige tweelingen delen 100 procent van hun genen, terwijl twee-eiige tweelingen 50 procent van de genen delen.
De onderzoekers kwamen erachter dat de kieskeurige eetgewoonten bij eeneiige tweelingen meer op elkaar lijken dan bij twee-eiige tweelingen. "Het is belangrijk om verder onderzoek te doen bij kinderen die geen tweeling zijn," zegt Jansen. "Want bij tweelingen zouden andere factoren een rol kunnen spelen, onder andere het te vroeg of te klein worden geboren."
Aanmoedigen
Ook de sociale omgeving speelt een belangrijk rol, vooral in de eetgewoonten bij jonge kinderen. Zo speelt het soort eten dat hen thuis wordt geboden een belangrijke rol in de eetkeuzes van peuters.
Hoogleraar Jansen adviseert ouders om hun kinderen in deze fase aan te moedigen gevarieerd te eten. "Dit kunnen ze doen door vaker hetzelfde eten aan te bieden, te proeven, juist als een kind niet zo enthousiast is", zegt ze. "Zo zal het kind aan de geuren en smaken van nieuwe soorten eten wennen."