In dertig jaar tijd

DNA-databank voor strafzaken bereikt mijlpaal met 400.000 personen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDNA-databank voor strafzaken bereikt mijlpaal met 400.000 personen
RTL

Meer dan 400.000 personen zijn de afgelopen dertig jaar opgenomen in de DNA-databank voor strafzaken. Het Nederlands Forensisch Instituut, dat de databank beheert, maakte vanochtend bekend dat de grens deze zomer is gepasseerd. Inmiddels levert 62 procent van alle sporen een match op met een persoon in deze databank.

In 1994 verscheen de eerste Nederlandse DNA-wet, drie jaar later volgde de eerste versie van de DNA-databank en werd de eerste persoon opgenomen: een verdachte van een ernstige zedenzaak. 

Honderden matches per maand

De ontwikkeling van de databank ging niet helemaal vanzelf, want na het invoeren van de eerste honderd profielen liep de zoekmachine steeds vast. De huidige versie kan inmiddels razendsnel, binnen enkele seconden, alle opgenomen DNA-profielen met elkaar vergelijken. 

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn er tegenwoordig zo'n 200 tot 400 matches per maand.

NFI: verbeterde DNA-techniek verhoogt kans op doorbraken in strafzaken
Lees ook

NFI: verbeterde DNA-techniek verhoogt kans op doorbraken in strafzaken

De databank werkt met getallen, het is dus geen fysieke verzamelplaats van DNA. "Ook al is de uitvoering complex, het uitgangspunt van de databank is eenvoudig: soms heb je in een politieonderzoek een spoor waarvan je niet weet van wie het is", zegt hoofd DNA-databank Nico van der Geest. 

DNA van veroordeelden

"Als je het DNA-profiel van dat spoor opneemt in de databank en vergelijkt met andere sporen en personen, dan vind je misschien een overeenkomst in DNA, een match", legt hij uit. "Dat betekent overigens niet automatisch dat je de dader te pakken hebt. Het is alleen een aanwijzing. Er is altijd nog aanvullend politieonderzoek nodig."

Sinds 2005 dient iedere persoon celmateriaal af te staan na een veroordeling voor een delict waar een celstraf van vier jaar of meer voor staat, zelfs als de uiteindelijk opgelegde straf lager uitvalt. 

In de beginjaren konden er alleen verdachten en sporen opgenomen worden bij delicten waar acht jaar cel of meer voor stond. Sinds 2005 is de databank daarom met sprongen gegroeid. Van der Geest: "Toen konden we steeds meer sporen aan personen koppelen en werd het echt groot."

Het kabinet-Schoof wil ook commerciële databanken gebruiken voor forensisch onderzoek. In deze video leggen we uit hoe dat werkt: 

In de commerciële databanken zit informatie van tientallen miljoenen mensen wereldwijd.
Lees meer over
NFIDNAMisdrijf