Fel protest

Na roerige jaren opent azc-hotel in Albergen: 'Er zit nog steeds frustratie'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNa roerige jaren opent azc-hotel in Albergen: 'Er zit nog steeds frustratie'
RTL

Het veelbesproken azc-hotel in Albergen opent vandaag, maar of de eerste asielzoekers er meteen hun intrek nemen, is nog niet duidelijk. Om de opvang is veel te doen, onder andere omdat een deel van de inwoners van het dorp zich met hand en tand tegen de komst van de nieuwkomers verzet.

Voormalig staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie kondigde in augustus 2022 de komst van een asielzoekerscentrum aan in Albergen, een dorp in de provincie Overijssel dat onder de gemeente Tubbergen valt. Er zouden 150 tot 300 asielzoekers komen wonen in hotel 't Elshuys en in tijdelijke woonunits op het terrein ernaast.

Protest

Het nieuws riep veel weerstand op bij een deel van de bewoners van het dorp. Zij werden boos en ongerust en gingen demonstreren. Ook kinderen waren daarbij betrokken: drie dagen na de bekendmaking gingen 8- en 9-jarigen de straat op met borden waarop stond 'AZC, NEE, NEE, NEE'.

'Asielhotel' Albergen komt er, eigenaar verliest kort geding van COA
Lees ook

'Asielhotel' Albergen komt er, eigenaar verliest kort geding van COA

Naast de protesten probeerden de inwoners het hotel, dat door het COA was gekocht, uit de handen van die organisatie te houden. Ze wilden het zelf kopen. Niet veel later werd er een brand gesticht bij het hotel en spande het COA een kort geding aan toen de eigenaar de verkoop ongedaan wilde maken. Ook werd het pand beschoten met een luchtbuks.

"Er zit nog steeds frustratie en onbegrip. De buurt voelt zich niet serieus genomen door de overheid in het hele proces", zegt Tom van den Berg, journalist bij Tubantia. "Er is ook wantrouwen naar het COA. Ze zijn bang dat men zich niet houdt aan de gemaakte afspraken."

De incidenten hadden effect. Er werd besloten dat er maximaal 150 nieuwkomers in de opvang komen wonen en dat er geen woonunits naast het pand worden geplaatst. Verder moet ongeveer een derde van de toekomstige bewoners bestaan uit mensen die wel een verblijfstatus, maar nog geen definitieve woning hebben.

Bedreiging

Daarna werd het stiller, maar dat betekent niet dat het verzet voorbij was. De burgemeester van Tubbergen, Anko Postma, maar ook betrokken ambtenaren en de verantwoordelijke wethouder zijn bedreigd. En begin dit jaar plaatste een 49-jarige man uit het dorp een gps-tracker onder de auto van de burgemeester. "Er spelen veel emoties mee. Dorpsbewoners hebben misschien dingen geroepen, waar ze achteraf spijt van hebben", zegt Van den Berg.

De man die de gps-tracker plaatste, werd veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Hij zei tegen de rechter dat hij slechts 'onderzoek' wilde doen naar de woonplaats van de burgemeester en dat hij de tracker in een opwelling had geplaatst.

Bij de man thuis werd door de politie een verboden gaspistool gevonden. Op de telefoon van de man zijn foto's aangetroffen van een wapen gericht op het 'asielhotel' in Albergen. 

Niet iedereen is tegen de komst van de nieuwkomers. Zo'n 25 vrijwilligers uit Albergen en omgeving hebben zich gemeld om activiteiten met de azc-bewoners te ondernemen. "De geluiden van mensen die voor het azc zijn, zal je niet zo snel horen," zegt Van den Berg. "Zij zijn bang dat ze erop worden aangesproken door andere bewoners."

Niet meteen vol

In de eerste week van de openstelling verwacht het COA veertig tot vijftig bewoners, waarschijnlijk grotendeels Syriërs. Daarna volgen er meer mensen. Het COA wil niet zeggen of de nieuwe inwoners zijn geïnformeerd over de situatie in Albergen. "De asielzoekers zijn ook in staat om zelf informatie te zoeken over de locaties waar ze naartoe worden gebracht", zegt woordvoerder Bob van 't Klooster van het COA. Hij wil er verder niks over zeggen. "Ik laat het hierbij", zegt hij.  

Lees meer over
Gemeente Tubbergen