'Alleen op snorkeldiepte'

Door kapotte zuurstoftanks kon brandweer urenlang niet duiken

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP (archieffoto) Door kapotte zuurstoftanks kon brandweer urenlang niet duiken
RTL

Door problemen met zuurstofflessen konden meerdere duikteams van de brandweer gisteravond uren niet in actie komen. Duikcilinders van een bepaalde leverancier mochten uit voorzorg niet meer worden gebruikt, nadat bij die leverancier meldingen waren binnengekomen over een defect.

Dat bevestigt Brandweer Nederland aan persbureau ANP na een bericht hierover in het AD. Een onderdeeltje van de duikfles zou spontaan kunnen afbreken. Het probleem speelde bij in ieder geval dertien korpsen, door heel Nederland. 

Duiken op snorkeldiepte was het enige wat die korpsen nog mochten doen gisteravond. Duiken naar diepe dieptes, wat soms nodig is als er bijvoorbeeld een auto of mens in het water belandt door een ongeluk, is zonder zuurstoffles niet mogelijk. Drie dagen geleden rukte zo'n duikteam nog uit na een verkeersongeluk in Amersfoort, waarbij drie inzittenden om het leven kwamen.

Niets voorgevallen

Volgens Brandweer Nederland is het duikteam gisteren niet nodig geweest bij dergelijke ongevallen. "Er is niets gebeurd waar we het verschil hadden kunnen maken, daar zijn we blij mee", zegt Marko Redelijkheid, portefeuillehouder waterongevallen bij Brandweer Nederland. 

Vooral arbeidsongevallen bij politie, brandweer en conducteurs
Lees ook

Vooral arbeidsongevallen bij politie, brandweer en conducteurs

Voorlopig geen oefeningen

Alle 25 veiligheidsregio's in Nederland hebben gisteren overlegd hoe de nog beschikbare duiktanks over de duikteams in Nederland konden worden herverdeeld. Niet elk team gebruikt hetzelfde type duikcilinder, dus er was wat speling. 

Het probleem is inmiddels daardoor niet meer dringend. "Qua dekking is het nu weer optimaal", zegt Marco Redelijkheid. Máár: "Omdat ook het oefenmateriaal is gebruikt voor de herverdeling, kunnen we voorlopig geen duikoefeningen doen."

De cilinders die niet meer gebruikt worden, gaan terug naar de leverancier, zegt Redelijkheid, die van een 'soort terugroepactie' spreekt. 

 

Lees meer over
BrandweerBrandweerHulpdienstDuiken