Minder drinkwater verbruiken

Douchen, wassen en de wc doorspoelen met regenwater: in deze woonwijk gaat het gebeuren

Door Mireille Sneekes··Aangepast:
© HemelwatertechniekDouchen, wassen en de wc doorspoelen met regenwater: in deze woonwijk gaat het gebeuren
RTL

Voor het eerst wordt er in Nederland een nieuwbouwwijkje opgeleverd met een regenwatertank onder de huizen. De kopers van deze woningen in het Noord-Hollandse Venhuizen gaan wassen, hun wc doortrekken, en soms ook douchen met water uit die tank. Dat bespaart drinkwater, maar er zijn ook nadelen.

Een was draaien met water dat uit de wolken boven hun huizen is gevallen: voor de bewoners van De Buurt, een nieuwbouwproject in Venhuizen, wordt dat de realiteit als ze over ongeveer een jaar hun nieuwbouwhuizen betrekken.

En niet alleen de wasmachine loopt vol met gezuiverd regenwater. De neerslag wordt ook gebruikt voor het doorspoelen van het toilet en het stroomt uit de buitenkraan. Een deel van de toekomstige bewoners gaat er zelfs onder douchen.

De elf huizen van het nieuwe wijkje worden namelijk opgeleverd met een eigen regenwatertank in de grond. Dat is een primeur. Dit is de eerste woonwijk in Nederland waarbinnen alle huizen worden opgeleverd met een watertank, zegt eigenaar van Hemelwatertechniek Antoon Vreeker.

Oproep: wees zuiniger met drinkwater

Drinkwaterbedrijven roepen Nederlanders op zuiniger om te gaan met drinkwater. Er spoelt bijvoorbeeld 65 liter door het doucheputje tijdens de gemiddelde douchebeurt en de wc doortrekken kost zo'n 30 liter per persoon per dag. Op dit moment is er nog genoeg drinkwater beschikbaar, maar in de toekomst kan dat anders zijn. 

Dat zit zo: Nederland heeft steeds meer inwoners en klimaatverandering vergroot de kans op droge zomers. Dat leidt tot een grotere vraag naar drinkwater, en daarnaast neemt de beschikbaarheid van grond- en oppervlaktewater af, schrijft Milieu Centraal. Drinkwaterbedrijven pompen water op dat wordt gebruikt voor huishoudelijk gebruik, maar ook voor bijvoorbeeld landbouw. Milieu Centraal, maar ook waterbedrijven zoals PWN en Evides delen bespaartips. 

Drinkwaterproblemen in Nederland: hoe kan dat?
Lees ook

Drinkwaterproblemen in Nederland: hoe kan dat?

Los van tips als 'douche korter' of 'gebruik de kleine knop voor een toiletbezoek', kunnen liters drinkwater ook bespaard worden door regenwater te gebruiken. Het bedrijf van Vreeker laat regenwatertanks installeren. Die worden als volgt gevuld: regenwater valt uit de wolken op het dak van een woning, het stroomt via de goot naar een regenwaterafvoerbuis en vervolgens gaat het de tank in. 

Tien weken

Vreeker: "De grootte van het dak bepaalt de grootte van de regenwatertank, want een groter dak betekent dat het huishouden meer regenwater opvangt." De woningen binnen het Noord-Hollandse nieuwbouwproject verschillen in grootte. Bij een deel van de woningen gaat een tank van 6000 liter de grond in, bij de grotere woningen een van 15.000 liter.

"Een vierkoppig gezin kan met de kleine tank gemiddeld tien weken lang het toilet doorspoelen, de was draaien, de auto wassen en de tuinplanten water geven", zegt Vreeker. Bij de grote tank wordt het water ook gebruikt voor alle douchebeurten. Aan de tank zit de normale waterleiding aangesloten waardoor de huishoudens in tijden van droogte in principe niet zonder water komen te zitten.

De Buurt. © Hemelwatertechniek
De Buurt.

Milieu Centraal staat positief tegenover het initiatief. "Het is goed te beseffen dat drinkwater niet onuitputtelijk is. Besparen is belangrijk en dit is een van de mogelijke manieren. En logisch ook wel, als je bedenkt dat we nu de wc doorspoelen met supergoed drinkwater." 

Zuiveren

Een vies idee dat je stinkende sportkleding wordt gewassen met regenwater? De neerslag wordt gezuiverd voordat de huishoudens het gebruiken, legt Antoon Vreeker uit. Binnen woningen waarmee er met het water wordt gedoucht, gebeurt dat in vier stappen. In andere woningen twee.

  1. Een vuilfilter zorgt ervoor dat al het zichtbare vuil, zoals bijvoorbeeld blaadjes of zand, uit het regenwater gehaald.
  2. Als het water de woning in gaat, gaat het door een koolstof- en een microfilter heen, zodat het water een transparante kleur heeft en niet ruikt. 
  3. Een membraamfilter haalt nog fijnere vuildeeltjes uit het water.
  4. Een UV-lamp zorgt dat bacteriën die in het water zitten, worden gedood.

Kosten

Mirjam Blokker werkt voor het KWR Water Research Institute en is expert op het gebied van drinkwatervraag. Ze plaatst meerdere kanttekeningen bij het initiatief. Volgens Vreeker verbruiken de watertanks heel weinig energie. Blokker: "Het centraal zuiveren op één plek voor Noord-Holland, zoals drinkwaterbedrijven doen, is nog altijd zuiniger dan als iedereen het decentraal, dus voor iedere woning apart, gaat doen." 

"En je moet de kosten van de tanks (tussen de 8.000 en 16.500 euro inclusief installatie, red.) niet vergeten. De bewoners van de nieuwe huizen betalen die, terwijl de prijs voor drinkwater in Nederland heel erg laag is. Daar bespaar je op door regenwater te gebruiken. Maar als je met de besparing de kosten voor de watertank terug wil verdienen, ben je heel lang bezig." Bovendien betalen huishoudens met een regenwatertank gewoon belasting aan hun waterschap voor het schoonmaken van afvalwater.

Volgens Vreeker zijn de jaarlijkse onderhoudskosten voor de watertank zo'n 225 euro. Het onderhoud is volgens Blokker erg belangrijk: "De garantie van een goede waterkwaliteit is bij dit initiatief moeilijker te geven. Het onderhoud moet goed gepleegd worden zodat bijvoorbeeld filters niet verstopt raken. Maar om alleen al de onderhoudskosten eruit te halen, moet je bij een woning voor vier personen minimaal 80 liter regenwater per persoon per dag verbruiken." 

Minder water op straat

Waar Blokker positief over is, is dat de watertanks ervoor zorgen dat er meer regenwater geborgen kan worden. De tanks zorgen dat er minder water op straat komt. "Zeker bij extreme regenval, iets wat we vaker zien, kan er druk op het riool ontstaan. Omdat dit initiatief daarbij helpt, is het iets wat wij toejuichen", aldus de woordvoerder van Milieu Centraal.

Lees meer over
DrinkwaterLink in bio