Gaat in beroep

FVD-Kamerlid Van Houwelingen krijgt voorwaardelijke boete voor tweet met nazivlag

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Phil NijhuisFVD-Kamerlid Van Houwelingen krijgt voorwaardelijke boete voor tweet met nazivlag
RTL

FVD-politicus Pepijn van Houwelingen is in de rechtbank van Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 450 euro om een tweet uit 2022, waarin hij een hakenkruisvlag had toegevoegd aan een foto van voormalig ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip. Van Houwelingen heeft aangegeven in beroep te gaan tegen zijn veroordeling.

De FVD'er spreekt van 'overduidelijk een gerichte uitspraak om de oppositie de mond te snoeren'. De rechtbank is wel een stuk richting Van Houwelingen bewogen door hem een voorwaardelijke straf te geven. Daardoor hoeft hij de boete alleen te betalen als hij binnen een jaar weer de fout in gaat. De officier van justitie had eerder een onvoorwaardelijke boete van 450 euro geëist. 

Het OM had de tweet eerder 'onnodig grievend' genoemd. De vlag die op de oorspronkelijke foto stond, was van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Dit zijn zeventien doelen, zoals het uitbannen van armoede, die de lidstaten proberen te behalen.

'Totalitair'

Van Houwelingen wilde tegen de doelstellingen waarschuwen omdat hij ze 'totalitair' en 'utopisch' vindt. Zelf vond hij dit een onderdeel van zijn taak als Kamerlid. Ook viel de uiting volgens hem onder de vrijheid van meningsuiting.

Maar volgens justitie werden Kuipers en Van Gennip met het bewerkte beeld ten onrechte geassocieerd met het 'dood en verderf' van het naziregime.

FvD-Kamerlid Van Houwelingen over nazivlagtweet: 'Beter niet kunnen doen'
Lees ook

FvD-Kamerlid Van Houwelingen over nazivlagtweet: 'Beter niet kunnen doen'

Het Tweede Kamerlid noemde zijn fotobewerking eerder zelf 'politiek gezien een onhandige tweet', omdat deze zijn politieke tegenstanders 'een stok om mee te slaan' gaf. Hij gaf aan de ministers niet letterlijk gelijk te willen stellen met de ideologie achter het hakenkruis. De vlag was bedoeld als symbool van het kwaad en was gericht op de VN-doelen.

Een dag na plaatsing verwijderde Van Houwelingen het bericht en verving dit door een bewerking van dezelfde foto, maar dan met een communistenvlag.

De bewerkte foto roept volgens de rechter een 'duidelijke verbinding' op tussen de voormalige ministers en het 'naziregime van de Tweede Wereldoorlog'. Van Houwelingen spreekt van een 'verontrustende uitspraak'. "Dit is overduidelijk een gerichte uitspraak om de oppositie de mond te snoeren."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Pepijn van HouwelingenTweede KamerForum voor Democratie