UNICEF over asielnoodwet: 'Dat is geen oplossing'
Het is volgens VN-Kinderrechtenorganisatie UNICEF van groot belang dat de Nederlandse overheid zorgvuldig en terughoudend omgaat met de invoering van de asielnoodwet. Die wet zou de belangen van met name kinderen onvoldoende meenemen en voor hen extra onzekerheid en instabiliteit creëren, aldus de organisatie.
"Het invoeren van tijdelijke, drastische maatregelen kan met name voor kinderen het gevoel van controle over hun levens ernstig verstoren", verklaart Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. "Voor kinderen in asielopvang, die vaak al in een chaotische situatie verkeren, is deze extra laag van onzekerheid bijzonder zorgwekkend."
Daarbij komt dat het aantal asielkinderen in de noodopvang in een jaar tijd is toegenomen met 65 procent. Dat constateert het Kinderrechtencollectief in een rapport dat vandaag verschijnt.
Voor de VN-kinderrechtenorganisatie is dat dan ook een reden om het kabinet op de rechten en belangen van kinderen te wijzen, zoals vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Die rechten moeten volgens de organisatie centraal blijven staan.
"Noodwetgeving is geen oplossing om de situatie van kinderen in de asielopvang te verbeteren. Wat zij nodig hebben, is kleinschalige opvang met toegang tot zorg en onderwijs, zodat zij zich ondanks de moeilijke omstandigheden kunnen blijven ontwikkelen. Dat is wat kinderen echt helpt", aldus Laszlo.
Verdubbeld in twee jaar tijd
Vorig jaar juli werden bijna 3400 asielkinderen opgevangen in tijdelijke locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dit jaar is dat toegenomen tot ruim 5500. In twee jaar tijd is het aantal kinderen in de noodopvang zelfs meer dan verdubbeld. Het collectief vreest dat de situatie nog verder verslechtert als een asielcrisis wordt uitgeroepen en de spreidingswet wordt ingetrokken.
"Kinderen in de noodopvang hebben dagelijks te maken met zeer schadelijke leefomstandigheden", stelt het Kinderrechtencomité. Zo zou het voor kinderen een kansspel zijn of je in een noodopvanglocatie terecht komt of in een regulier azc. Ook is het niet vanzelfsprekend dat alle kinderen naar school kunnen of toegang krijgen tot medische zorg of inentingen en moeten sommige kinderen meerdere keren per jaar verhuizen.
Uitspraak Gerechtshof
Het comité riep Nederland twee jaar geleden al op om kinderen en hun gezinnen uit de noodopvang te halen en te investeren in kindvriendelijke opvanglocaties. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder al dat kinderen uitsluitend in de noodopvang mogen worden geplaatst als daar in hun specifieke behoeften wordt voorzien.