Hersendode zwangere vrouw in VS in leven gehouden om strenge abortuswet

Een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Georgia houdt al meer dan drie maanden een hersendode vrouw in leven voor haar ongeboren kind. De 30-jarige Adriana Smith belandde in het ziekenhuis terwijl ze zwanger was. Vanwege de strenge anti-abortuswet in Georgia is het verboden om haar van de beademing te halen omdat de foetus dan zou kunnen overlijden.
Georgia kent een abortuswet die het al na zes weken verbiedt om het leven van een ongeboren kind te beëindigen. Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof het recht op abortus in 2022 terugdraaide, mag iedere staat zelf beslissen over het abortusrecht. De zogenaamde 'heartbeat law' in Georgia is een van de strengste abortuswetten van Amerika. Zodra er na ongeveer zes weken een hartslag wordt waargenomen, is abortus verboden.
De 30-jarige Adriana Smith was negen weken zwanger toen zij hevige hoofdpijn kreeg. Na een bezoek aan het ziekenhuis werd zij met medicatie naar huis gestuurd. Dat vertelt haar moeder April Newkirk tegen Atlanta's nieuwszender 11Alive.
Een dag later werd Smith echter opnieuw met spoed in het Emory University Hospital opgenomen toen haar vriend haar naar adem zag happen. Daar werd geconstateerd dat Smith bloedpropjes in haar hoofd had en werd zij hersendood verklaard.
Besloten werd om Smith tot de 32ste week van de zwangerschap in leven te houden om de foetus te laten groeien. De bedoeling is dat het kindje begin augustus met een keizersnede ter wereld komt. Daarmee kan de zwangerschap van Smith een van de langste worden waarbij de moeder al hersendood is.
De familie is boos omdat zij hier geen inspraak in hebben gehad. De aanblik van haar dochter die door machines in leven wordt gehouden, noemt haar moeder 'een marteling'. Bovendien vraagt de familie zich af of het kindje volledig gezond ter wereld komt, of dat het de geboorte überhaupt zal overleven.
Zeldzaam
Hersendood tijdens de zwangerschap komt zelden voor. Nog zeldzamer zijn gevallen waarbij artsen de zwangerschap rekken tot de geboorte van het kind.
Vincenzo Berghella, directeur van de afdeling foetale geneeskunde aan de Thomas Jefferson University in Philadelphia, spreekt van een complexe situatie. Hij vond 35 vergelijkbare gevallen. Volgens hem kwam in 27 gevallen een kind gezond ter wereld nadat de moeder hersendood was verklaard. Maar in het geval van Smith kan het vroege stadium van de zwangerschap een probleem zijn. "Het is moeilijk om de moeder weg te houden van infecties en hartfalen", zegt hij tegen AP.
Het ziekenhuis waar Smith ligt, geeft aan datzelfde AP geen antwoord op de vraag waarom de artsen hebben besloten om Smith in leven te houden, behalve dat zij 'zich houden aan Georgia's abortus- en andere wetgeving'.
De zaak zet de discussie over abortus in Amerika opnieuw op scherp. Volgens SisterSong, de hoofdeiser in een rechtszaak tegen de abortuswet in Georgia, is de situatie van Adriana Smith problematisch. "Haar familie verdient het recht om zelf beslissingen te nemen over haar medische situatie", zei directeur Mona Simpson in een verklaring tegen persbureau AP.
Moeder April Newkirk is een croudfunding gestart om geld in te zamelen voor het gezin van haar dochter, die al een 7-jarig zoontje heeft. Op het moment van schrijven is er meer dan 94.000 dollar opgehaald.
Eerder spraken veel Amerikaanse sterren zich al uit tegen de nieuwe abortuswet zoals te zien is in de video hieronder.