Veel Nederlanders blij met asielmaatregelen, weinig vertrouwen in uitvoerbaarheid
Meer dan de helft van de Nederlanders, zo'n 57 procent, is blij met het nieuwe pakket aan asielafspraken, blijkt uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel. Van de coalitiekiezers is zelfs driekwart enthousiast. Maar over de uitvoerbaarheid van de maatregelen zijn veel twijfels.
Geen asiel meer voor onbepaalde tijd, grenscontroles vanaf eind november en extra cellen voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen: dat zijn een paar van de belangrijkste maatregelen uit het asielpakket.
Ook wordt gekeken of delen van Syrië veilig genoeg zijn, zodat mensen die uit die gebieden komen, kunnen worden teruggestuurd. Permanente verblijfsvergunningen worden daarnaast afgeschaft. In plaats daarvan komen er alleen nog tijdelijke verblijfsvergunningen die kunnen worden verlengd.
Kiezers waarderen de scherpe koers die dit kabinet vaart. Er is veel draagvlak voor de maatregelen die het voorstelt: negen op de tien mensen vinden het bijvoorbeeld goed dat het kabinet probeert meer criminele asielzoekers uit te zetten. Er is ook draagvlak voor het uitzetten van mensen naar delen van Syrië die veilig zouden zijn.
Uiterste grenzen
"Dit kabinet laat kiezers zien dat het ver wil gaan om de immigratie te beperken", zegt Gijs Rademaker, opiniepeiler van RTL Nieuws. "Dat het bereid is om de uiterste grenzen op te zoeken van wat er kan en mag binnen de huidige wetgeving."
Veel coalitiekiezers waarderen die houding en steunen de kabinetsdoelen, zegt Rademaker. "Maar tegelijk twijfelen de achterbannen van VVD en NSC sterk aan de haalbaarheid van sommige plannen. Kiezers van BBB en PVV willen die moeilijkheden niet zien of, vanuit hun perspectief: ze kijken erdoorheen. Zij denken: we veranderen het systeem wel."
Uitvoerbaarheid moeilijk
Maar de meerderheid van het panel denkt dat het niet mogelijk zal zijn om de plannen uit te voeren. Het vertrouwen dat het écht gaat lukken de immigratie fors terug te dringen, was er in september al niet bij een meerderheid en is sindsdien nauwelijks veranderd: 43 procent. Coalitiekiezers zijn wel optimistischer dan oppositiestemmers.
Hieronder geven we per onderdeel van het pakket cijfers over de wenselijkheid en haalbaarheid:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wilders heeft zijn noodwet moeten loslaten en dat zorgt ervoor dat het vertrouwen in hem onder PVV-stemmers wat is gezakt sinds begin september: van 95 procent naar 90 procent. "Het is nog altijd hoog in vergelijking met andere partijleiders, maar toch een deukje", zegt Rademaker. "Zo'n laag cijfer voor Wilders hebben wij sinds de verkiezingen niet gezien."
'Slappe hap'
Een panellid zegt: "Ik had Geert Wilders altijd wel hoog zitten, maar alles weggeven vind ik een slappe hap. Als hij die noodwet er niet door zou krijgen, dan zou hij de stekker uit het kabinet trekken. Zelfs dat doet hij niet." Een ander panellid schrijft: "Hij belooft van alles maar levert niets - spijt dat ik op hem gestemd heb."
Kiezers van VVD, NSC en BBB vinden allemaal dat het vooral de PVV is die de afgelopen weken een stempel op het kabinetsbeleid drukt. Veel PVV-kiezers zien dat anders: daar vindt de grootste groep juist dat het NSC is die de meeste invloed heeft.
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd van 25-27 oktober onder ruim 15.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 47.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!