Den Haag

OM en minister Dekker schoten tekort bij dader dodelijke steekpartij Albert Heijn

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / John van der TolOM en minister Dekker schoten tekort bij dader dodelijke steekpartij Albert Heijn
RTL

Het Openbaar Ministerie (OM), toenmalig minister Sander Dekker van Rechtsbescherming en verschillende organisaties schoten tekort rond de dodelijke steekpartij in een Albert Heijn in Den Haag. Dat schrijven de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Hoge Raad in twee rapporten.

Bij de steekpartij kwam op 20 juni 2023 een AH-medewerkster om het leven. De dader, de destijds 56-jarige Jamel L., stak haar toen kort na openingstijd neer met een mes uit de winkel. Volgens hem was het 'wraak' omdat hij in een ander filiaal van Albert Heijn was opgepakt voor winkeldiefstal en daarom de cel in moest.

Tbs-maatregel op Curaçao

Hij had voor die tijd al een tbs-maatregel opgelegd gekregen op Curaçao, maar die werd in Nederland niet uitgevoerd. Het besluit van minister Dekker om dat niet te doen, vindt de Inspectie Justitie en Veiligheid 'onvoldoende te volgen'. 

Verder is er volgens de inspectiedienst te weinig gedaan om Jamel L. in Nederland in beeld te krijgen en te houden, kreeg hij niet de hulp die hij nodig had, werd informatie over hem door onder meer het OM niet goed genoeg overgedragen aan betrokken instanties en kwam de nazorg niet altijd tot stand.

Wat daarnaast niet hielp, is dat informatie over de opgelegde tbs-maatregel niet bij de juiste instanties terechtkwam.

'Casus staat niet op zich' 

Volgens de inspectiedienst staat de casus van Jamel L. niet op zichzelf. "De knelpunten die we tegen zijn gekomen, illustreren waar organisaties mee te maken hebben. Het is lastig om passende zorg en begeleiding te geven aan mensen met een (gewelddadig) justitieel verleden die ook psychische problemen hebben en niet openstaan voor hulp." 

Antoneta (36) werd zomaar doodgestoken op haar werk, verdachte Jamel L. hoort strafeis
Lees ook

Antoneta (36) werd zomaar doodgestoken op haar werk, verdachte Jamel L. hoort strafeis

De inspectie zegt niet te kunnen vaststellen of de steekpartij voorkomen had kunnen worden. Maar: "Belangrijk is om te leren van zo’n vreselijk incident. Als Inspectie roepen we de bewindspersonen van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om organisaties te helpen bij het opvolgen van onze aanbevelingen."

In april werd Jamel L. veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij heeft volgens deskundigen een zogenoemde schizo-affectieve stoornis, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij is tegen zijn straf in hoger beroep gegaan.

'Was de verkeerde'

"Ik heb spijt dat ik die mevrouw heb gedood", zei hij tijdens politieverhoren. "Zij was niet de persoon die ik had moeten hebben, maar de beveiligingsbeambte van de AH in Zwijndrecht. Het was de verkeerde. Maar ik kon hem niet krijgen op dat moment. Ik had niet de middelen om daar naartoe te gaan."

Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid en de staatssecretarissen Ingrid Coenradie en Vincent Karremans hebben het in een reactie over 'de pijnlijke conclusie dat betrokken organisaties meer hadden kunnen doen om Jamel L. in beeld te krijgen en te houden'. Ze zeggen 'samen met betrokken organisaties' aan de slag te gaan met de aanbevelingen.

GroenLinks-PvdA wil van staatssecretaris Coenradie weten wat zij gaat doen om dergelijke situaties waar mogelijk in de toekomst te voorkomen.

De halfbroer van Jamel L, Juner, vertelde aan RTL Boulevard dat het in aanloop naar de steekpartij 'helemaal niet goed' ging met Jamel.
Lees meer over
Sander DekkerOpenbaar MinisterieSteekpartijDen Haag