Grote studentendemonstratie gaat niet door om pro-Palestijns protest
De demonstratie die morgen door studenten en docenten in Utrecht zou worden gehouden, mag niet doorgaan. De gemeente denkt dat een pro-Palestijnse organisatie mogelijk van plan is 'de demonstratie te kapen'. De organisatie zou volgens de gemeente daarbij 'geweld misschien niet schuwen'. Socialistische jongerenorganisaties willen toch de straat op.
De gemeente zegt 'concrete informatie van buiten de stad' te hebben over mogelijke geweldpleging. Om wat voor informatie het precies gaat, meldt de gemeente niet.
Het studentenprotest gaat daarom op advies van de gemeente niet door. Burgemeester Sharon Dijksma zegt dat de organisatoren het protest zelf hebben afgelast en ze daarom niet over hoefde te gaan tot een verbod. Dijksma voegt daaraan toe dat er geen alternatief was om de demonstratie toch te kunnen laten doorgaan. Zo was er geen andere plek, en was een andere vorm ook geen optie.
Socialisten willen toch
De socialistische jongerenorganisatie ROOD en de Socialisten (dat is een afsplitsing van de SP) zijn alsnog van plan morgen te demonstreren tegen bezuinigingen in het onderwijs. "Dat de staat niet wil dat wij onze stem laten horen tegen deze gigantische bezuinigingen is logisch. Maar wij laten ons niet intimideren, de demonstratie gaat door!", zei bestuurslid Agostino Martelli van de Socialisten vanavond.
De onderwijsbonden AOb en FNV voelen zich overvallen door de dreiging van pro-Palestijnse groeperingen om het protest te verstoren. "Een donderslag bij heldere hemel", zegt een woordvoerder van de FNV, want de afgelopen tijd was er veel overleg en waren er nog geen concrete zorgen rondom de veiligheid.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onacceptabel dat het onderwijsprotest donderdag in Utrecht op advies van de autoriteiten is afgelast. De organisatie zegt aan een alternatief te werken om tegen de bezuinigingen in het onderwijs te protesteren en roept alle studenten op om tot en met het weekend niet naar college te gaan, 'uit solidariteit tegen de kaalslag op universiteiten en hogescholen'.
'Demonstraties gecriminaliseerd'
"Deze annulering bevestigt dat Nederland zich in een zware, anti-democratische storm bevindt", vindt de LSVb. "Een storm waarin niet eens meer voor fundamentele zaken als het onderwijs gedemonstreerd kan worden. Het is belangrijker dan ooit dat demonstraties niet worden gecriminaliseerd, grondrechten van burgers zoveel mogelijk worden gehandhaafd en het demonstratierecht wordt beschermd. Dat dat nu niet gebeurt, is een bijzonder slecht voorteken. Waakzaamheid is geboden."
Ook de Socialisten en jongerenorganisatie ROOD gebruiken stevige woorden. De twee linkse politieke organisaties vinden dat het besluit dat de onderwijsdemonstratie niet door mag gaan, past 'in een trend van criminalisering van protest die nu gaande is'. Daarmee verwijzen ze naar het demonstratieverbod in Amsterdam.
'Mond snoeren'
"De Staat vindt het niet fijn dat we van ons laten horen, of het nu tegen de genocide in Gaza is of tegen de massale bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ze grijpen dit aan als excuus om ons de mond te snoeren. Wij staan pal voor het demonstratierecht, en zullen morgen dan ook gewoon gaan", zegt Martelli, die hoopt dat andere organisaties volgen.
Hij verwacht in ieder geval zo'n 500 mensen, die vanaf 13.00 uur protesteren in het Moreelsepark. Mogelijk lopen ze ook een mars naar het Domplein. De demonstratie is volgens het bestuurslid opnieuw aangemeld bij de gemeente.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer zegt 'geschrokken' te zijn door het nieuws dat het onderwijsprotest morgen niet door kan gaan. De betrokken organisaties worden uitgenodigd om hun verhaal te doen in de Tweede Kamer. Tijdens de bijeenkomst zullen de mensen die op het protest zouden spreken alsnog het woord voeren. Het is onduidelijk of organisaties op de uitnodiging ingaan.
De Kamer buigt zich in de week van 25 november over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.