Drukke spits

Weer staking ProRail: geen treinen in Rotterdam, Den Haag en Breda

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP Weer staking ProRail: geen treinen in Rotterdam, Den Haag en Breda
RTL

Opnieuw is het vanochtend raak op het spoor: ProRail-personeel legt het werk neer en daardoor rijden er in het zuidwesten van het land tot 09.00 uur geen treinen. De ANWB verwacht door de staking en mogelijk slecht weer een 'erg drukke ochtendspits'.

In Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant wordt er gestaakt. Ook het treinverkeer over de hogesnelheidslijn tussen België, Rotterdam en Amsterdam ligt stil, meldt de NS. 

Derde stakingsdag

Vorige week staakten verkeersleiders van ProRail op andere plekken in Nederland, maar omdat treinen vaak door verschillende regio's rijden hadden de stakingen in het hele land gevolgen. De dienstregeling kan vandaag ook in andere delen van Nederland verstoord raken. 

Op de weg kan het volgens de ANWB druk zijn, slecht weer speelt daar ook een rol bij.

Vorige week zeiden reizigers dat ze begrip hadden voor de staking, maar er ook van baalden: 

"Ik kom uit mijn nachtdienst en ik wil graag naar huis."

Na 09.00 uur gaan de treinen weer rijden, maar de NS waarschuwt dat het tijd kost om alle treinen weer volgens dienstregeling te laten rijden. "Reizigers moeten de rest van de ochtend rekening houden met verstoringen en eventuele uitval van treinen", meldt de NS. 

Bovendien rijden er vandaag al veel minder treinen van, naar en via Schiphol Airport. De NS adviseert reizigers om kort voor vertrek de reisplanner te bekijken.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Woensdag staken ProRail-medewerkers opnieuw, dan in Eindhoven en Maastricht. Vrijdag leggen verkeersleiders het werk neer in Zwolle, Groningen en Arnhem. Ook daar zullen reizigers veel hinder van ondervinden, maar het is nog niet bekend wat de precieze gevolgen zijn.

'Koopkrachtbehoud'

FNV organiseert de stakingen omdat de vakbond een loonsverhoging van gemiddeld 13 procent wil. Aan RTL Z legde vakbondsbestuurder Carl Kraijenoord vorige week uit dat die looneis niet onrealistisch is. 

"We strijden voor koopkrachtbehoud", zei hij in een interview. "We hebben berekend dat we er de afgelopen twee jaar 12 procent op achteruit zijn gegaan. We lopen achter op de inflatie. Dat willen we nu gecorrigeerd zien."

Iets laten liggen in de trein? Vanaf nu kun je gelijk zien of het is gevonden
Lees ook

Iets laten liggen in de trein? Vanaf nu kun je gelijk zien of het is gevonden

Lees meer over
ProRailNederlandse Spoorwegen (NS)TreinenVerkeerRotterdamBredaDen Haag