Veel bomen omgewaaid door storm Conall, fietser (19) overleden in Gelderland
Op verschillende plekken in Nederland zijn bomen omgewaaid door storm Conall, die gisteren zorgde voor zeer zware windstoten. In het Gelderse Lochem kwam een fietser om het leven, vermoedelijk door de storm. Inmiddels gelden er in Nederland geen weerwaarschuwingen meer.
Conall trok gisteren over Nederland. In het noorden van het land gold urenlang code oranje door zeer zware windstoten van bijna 130 kilometer per uur. Omdat op de Wadden meer dan een uur lang windkracht 10 werd gemeten, was er volgens Buienradar officieel sprake van een zware storm.
De laatste officiële zware storm in Nederland was Poly, in juli 2023.
Dode door omvallende boom
In Lochem (Gelderland) kwam gisteravond een 19-jarige vrouw om het leven door een omvallende boom. De hulpdiensten waren massaal ingezet, maar hulpverlening mocht niet meer baten.
Het ligt volgens de politie voor de hand dat het omvallen van de boom iets te maken had met storm Conall, de precieze toedracht van het ongeluk wordt vandaag onderzocht.
Ook op andere plekken in Nederland waaiden bomen om. RTV Noord meldt dat in de provincie Groningen meerdere bomen op de weg terechtkwamen, volgens RTV Oost zijn ook in Overijssel meerdere auto's geraakt door omvallende bomen.
Meldkamer overbelast
Veel mensen belden de hulpdiensten en de meldkamer van de brandweer in Oost-Nederland raakte even overbelast. Ook de brandweer in Amsterdam kreeg veel telefoontjes. Voor zover bekend vielen er verder nergens gewonden.
Rijkswaterstoot sloot vanwege het onstuimige weer de stormvloedkering Ramspol in de buurt van Kampen. De opblaasbare dam, die in 2022 werd geopend, beschermt het achterland tegen hoogwater.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Buienradar meldde windstoten van 121 kilometer per uur (Stavoren, Friesland) en 128 kilometer per uur (Vlieland). In Den Helder werd een windstoot van 120 kilometer per uur gemeten.
Grote verschillen
Opvallend was dat het verschil in wind groot was op het moment dat de kern van Conall over Nederland trok. Zo werd even na 20.00 uur in Stavoren windkracht 10 gemeten, terwijl het in het noordoosten van Friesland bijna windstil was.
Het KNMI had gewaarschuwd voor een zware avondspits. Rond 17.00 uur stond er meer dan 1000 kilometer file, maar er was volgens de ANWB geen sprake van een record. Rijkswaterstaat, die alleen kijkt naar de A-wegen, sprak van 'een zeer drukke spits door het slechte weer'.
Meerdere afvaarten van veerdiensten naar de Waddeneilanden werden geschrapt en er reden minder treinen.
KLM moest in totaal 114 vluchten van en naar Schiphol annuleren om de storm. Transavia en easyJet schrapten geen vluchten, maar hielden wel rekening met vertragingen door de storm.
In Groningen zorgde het slechte weer er mede voor dat herstelwerkzaamheden van ProRail niet volgens plan verliepen. Daardoor rijden er vanochtend nog geen treinen tussen Groningen en Groningen Europapark.
Geen weerwaarschuwingen meer
Tot vannacht 01.00 uur gold in Groningen nog code oranje, in de andere provincies had het KNMI de zware weerwaarschuwing al beëindigd. Inmiddels heeft het onstuimige weer Nederland verlaten richting Duitsland en zijn er geen weerwaarschuwingen meer.
Er kunnen nog wel buien over het land trekken. Bekijk hier de buienradar boven Nederland op dit moment: