Honderdduizenden rijmpjes

AI massaal gebruikt voor sinterklaasgedichten: 'Maar rijmen kan-ie niet zo goed'

Door Reenike Yanik··Aangepast:
© Patricia Rehe / ANPAI massaal gebruikt voor sinterklaasgedichten: 'Maar rijmen kan-ie niet zo goed'
RTL

Rijmen met behulp van AI blijkt megapopulair deze dagen. Volgens de makers van sinterklaasgedichten.ai gebeurt het soms dat er duizenden verzoeken per minuut binnenkomen. "De stoom komt uit het serverpark", grappen de initiatiefnemers Tom van der Woude (29) en Remy Gieling (35). Maar kan het ook een écht persoonlijk gedicht vervangen? "Het geeft vooral een goede eerste opzet."

Nu de goedheiligman weer in het land is en we over een paar dagen zijn verjaardag mogen vieren op 5 december, schieten veel Nederlanders alweer in de stress. Want als je niet zo goed in dichten bent, kan een sinterklaasgedicht een opgave zijn. 

Dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Kunstmatige Intelligentie kan een uitkomst bieden, zo blijkt ook wel uit cijfers. De hele dag door worden er sinterklaasgedichten gegenereerd via sinterklaasgedichten.ai. Rondom de aankomst van de goedheiligman op 16 november hebben de cijfers zelfs tegen de 6000 aanvragen per minuut gelegen. "Uitgerekend zijn dat honderdduizenden gedichten", zegt een van de initiatiefnemers Remy Gieling tegen RTL Nieuws.

ChatGPT geeft antwoord

RTL Nieuws vroeg ChatGPT hoevaak zijn hulp ingeschakeld werd voor het schrijven van een sinterklaasgedicht. "Het is moeilijk om precies te zeggen hoe vaak ik per dag om een sinterklaasgedicht word gevraagd, omdat ik geen inzicht heb in mijn eigen gebruikstatistieken. Maar tijdens de sinterklaasperiode, krijg ik veel verzoeken om gedichten te schrijven. Ik kan je wel vertellen dat ik de afgelopen weken al behoorlijk wat gedichten heb geschreven voor allerlei gelegenheden, van familiegedichten tot zakelijke gedichten en zelfs voor kinderen. Dus, ik zou zeggen dat ik op zulke dagen zeker een aantal sinterklaasgedichten schrijf!"

Digitale hulpsint

Sinterklaasgedichten.ai noemt zichzelf een digitale hulpsint en is gelanceerd door AI.nl en Amsterdam Data Collective (ADC). De enorme groei van het platform heeft de twee initiatiefnemers enorm verbaasd. "Dit hadden we oprecht niet verwacht", zegt Remy Gieling.

Ook voor surprises wordt er enorm uitgepakt. Dat zie je in de onderstaande video. 

Deze kinderen tillen hun surprises naar een hoger niveau.

Het begon twee jaar geleden tijdens een bezoek aan OpenAI (red. op het hoofdkantoor in San Francisco) vlak voor de introductie van ChatGPT. "Een van de ingenieurs, Boris, gebruikte een taalmodel om een sinterklaasgedicht te genereren, omdat we als groep Nederlanders daar waren in de aanloop naar 5 december. Dat moment inspireerde ons om dit Nederlandse icoon verder te brengen met AI", aldus Gieling.

Sinterklaascadeau aan Nederland

Niet om er geld aan te verdienen, want dat doen de twee heren niet. "Op dit moment kost het ons zelfs geld, maar wij wilden gewoon graag een tool aanbieden voor mensen die geen zin hebben om een ChatGPT-account aan te maken of de zin of de kennis niet hebben om de juiste prompts (opdracht aan ChatGPT) mee te sturen. Qua gebruik is het heel makkelijk. Het is ons sinterklaascadeau aan Nederland", zegt Gieling.

Bij RTL Nieuws namen we de proef op de som en vroegen we sinterklaasgedichten.ai een gedicht te schrijven voor een lieve hardwerkende collega, die altijd klaar staat voor een ander. Het resultaat? Zinnen die niet echt rijmen.

Bij RTL Nieuws ben je al twee jaren in de weer, 

Snel en accuraat, dat doen we je echt niet verkeerd. 

Met je scherpe blik en je gouden advies, 

Sta je altijd klaar, dat is echt een genot, die precisie!

"Voor sommigen is het echt een hulpmiddel om tot een goede eerste opzet te komen. En soms weet je de applicatie zo'n goede opdracht mee te geven dat er daadwerkelijk iets goeds uitkomt. Het is maar net waar je het voor wil gebruiken", zegt Gieling. 

Houd het beknopt

"Het kan altijd beter. Dat rijmen dat doet-ie niet zo goed. Ik hoop dat er mensen zijn die nog leukere en betere berichten kunnen schrijven. Ik vind het al heel komisch om te zien dat het kan rijmen en dat het rekening houdt met wat je meegeeft. Het is gewoon geinig", vult Tom van der Woude aan.

Het advies van Tom is dan ook je opdracht zo beknopt mogelijk te houden. "Kies een paar leuke dingen die je uitgelicht wil hebben. Als je tien verschillende dingen meegeeft in je opdracht, dan wordt het een heel warrig verhaal. Het is lastig voor hem om het helemaal goed te doen."

Links Tom en rechts Remy, initiatiefnemers van sinterklaasgedichten.ai© Eigenbeeld Tom en Remy
Links Tom en rechts Remy, initiatiefnemers van sinterklaasgedichten.ai

Beide mannen krijgen veel leuke reacties op de website, maar ontvangen af en toe ook boze berichten. "Ze vinden dat we hiermee het persoonlijke uit het gedicht halen." 

Daarom benadrukken de mannen dat we vooral moeten blijven genieten van het sinterklaasfeest en er iets leuks en gezelligs van moeten maken. "Gebruik het als suggestie, maar maak er vooral zelf iets persoonlijks van. Het draait niet om hoe goed het gedicht in elkaar zit, maar om de aandacht die we hebben voor elkaar", zegt Van der Woude.

De meeste gebruikers weten hun weg met de digitale tool goed te vinden, maar niet iedereen blijkt digitaal even vaardig. "We krijgen zelfs e-mails van mensen, vaak ouderen, die hun hele opdracht naar ons sturen met het verzoek het gedicht te genereren", lacht Gieling. "Het toont voor ons aan hoe breed de tool wordt omarmd."

De vriendin van Remy kan voor sinterklaasavond een gedicht verwachten, geïnspireerd door sinterklaasgedichten.ai. "Aangevuld met wat liefde."

De traditie van het sinterklaasgedicht

RTL Nieuws sprak vorig jaar cultuurhistoricus Jan de Bas. Volgens hem is het geven van cadeautjes met een gedicht een eeuwenoude traditie. Toch was er bij de viering van Sinterklaas pas veel later aandacht voor gedichten. "Het schrijven van gedichten nam vooral in de jaren 60 en 70 een vlucht", zegt De Bas.

"In de jaren 50 vierde men het sinterklaasfeest maar lag de focus lag vooral op cadeautjes. Naarmate de tijd verstreek, vermengde de cultuur zich met verschillende elementen. Het vieren van Sinterklaas werd daarna voor kinderen georganiseerd, door de volwassenen." 

Sindsdien heeft de sinterklaasviering, maar ook de gedichtentraditie zich verder ontwikkeld. 

Nu kun je dus ook AI jouw gedicht laten maken. Er zijn meerdere websites die het werk voor je uit handen kunnen nemen, zoals het inmiddels welbekende ChatGPT, de sinterklaasvariant Chat G-PIET van webshopgigant Coolblue óf de AI-robot sinterklaasgedichten.ai, van de klassieke gedichtenhulpsite sinterklaasgedichten.com.

Lees meer over
SinterklaasChatGPTLink in bioNederland