Opluchting bij veel Syriërs na val regime: 'Ik heb hier zo lang op gewacht'
Na de val van het regime voelen veel Syriërs een enorme opluchting. Op veel plekken trekken ze juichend de straten door en feliciteren ze elkaar uitbundig. De komende periode vinden ze spannend: dan wordt duidelijk hoe de machtsoverdracht zal verlopen. Maar eerst is het tijd voor feest.
Mohamad Muari (35) stapte samen met zijn vader, moeder en broer in de auto en rijdt vanuit Idlib, in het noorden van Syrië, naar het zuiden. "Eindelijk gaan we naar Damascus", zegt hij tegen RTL Nieuws. Mohamad weet precies hoe lang hij niet in zijn huis daar is geweest: "Twaalf jaar en acht dagen. Ik kan niet meer wachten."
Mohamad en zijn familie woonden tot het begin van de oorlog in Damascus. Maar toen het regime het leger inzette tegen demonstranten, moest hij samen met zijn familie vluchten naar de noordelijke provincie Idlib. "Ik zat in militaire dienst, maar ik wilde niet vechten tegen mijn eigen volk, dat vreedzaam de straat op ging voor vrijheid."
Bekijk hier hoe Syriërs gisteren in Zwolle de val van Assad vierden:
Gisteren was een bijzondere dag voor veel Syriërs. Nog maar tien dagen geleden hadden velen niet verwacht dat er een snel einde zou komen aan het regime van Assad. Inmiddels heeft de Syrische premier Mohammed Jalali een gesprek gevoerd met rebellenleider Abu Mohammed al-Jolani over een overgangsperiode. Jalali pleit in dat gesprek voor vrije verkiezingen, zodat Syriërs na de val van het regime hun eigen leider kunnen kiezen.
Feesten en dansen
Mohamad houdt zich daar niet mee bezig. Het enige waaraan hij denkt, is terugkeren naar zijn huis. "Ik denk dat veel mensen op dit moment niet met politiek bezig zijn", zegt hij. "Mensen willen alleen maar feesten en dansen vanwege de val van het regime."
In onze buurt is veel gebombardeerd. Ik hoop dat ons huis er nog staat.
Als Mohamad gisteren langs Homs rijdt, ziet hij juichende mensen aan beide kanten van de weg. Velen zwaaien met vlaggen van het vrije Syrië. "Het is moeilijk voor te stellen dat hier gisteravond nog gevechten waren."
Blijdschap in Nederland
Ook in Nederland is de blijdschap onder Syriërs groot. Abed (37) zit achter zijn computer in Utrecht en zoekt een ticket om naar Syrië te gaan. "Ik wil deze historische momenten meemaken," zegt hij. Hij vluchtte in 2013 van Syrië naar Nederland. Voor zijn vertrek organiseerde hij meerdere demonstraties tegen het regime, waardoor hij werd gezocht door de geheime dienst van Assad. Zelfs in Nederland bleef hij bang voor aanhangers van het regime.
Nu voelt hij zich voor het eerst anders. "Ik voel me ontzettend opgelucht", zegt hij huilend. "Vanaf vandaag hoef ik niet meer bang te zijn." Met een lach: "Dit zijn vreugdetranen, hoor."
Einde van een tijdperk
Bashar al-Assad was bijna 25 jaar aan de macht. Hij volgde zijn vader, Hafez al-Assad, op na diens overlijden in juni 2000. Hafez al-Assad was sinds 1971 president van Syrië en kwam aan de macht via een staatsgreep. Met de val van het regime eindigt een tijdperk van onderdrukking dat 54 jaar heeft geduurd. In deze periode werden talloze Syriërs gedood, gemarteld, gevangengenomen of gedwongen te vluchten omdat ze tegen het regime waren.
De opstand die in 2011 begon, met als doel Assad af te zetten, groeide uit tot een bloedige burgeroorlog. Deze oorlog kostte ruim 500.000 Syriërs het leven en verwoestte de infrastructuur van het land.
Hoop en onzekerheid
Abeds oom werd in 2012 tijdens een demonstratie opgepakt door het regime. Sindsdien heeft de familie niets meer van hem gehoord. Als Abed beelden op televisie ziet van vrijgelaten gevangenen, krijgt hij een sprankje hoop dat zijn oom nog leeft. "Ik hoop dat ik snel naar Syrië kan gaan", zegt hij. Toch beseft hij dat de kans klein is. "Maar je weet het nooit."
Intussen nadert Mohamad Damascus. Onderweg ziet hij standbeelden van Hafez al-Assad die zijn omvergeworpen. "Deze standbeelden waren heilig voor het regime. Dat ze nu zijn afgebroken, had ik me nooit kunnen indenken."
De sfeer in Damascus is chaotisch, merkt Mohamad. "De oorlog heeft veel kapotgemaakt", zegt hij. Als hij zijn wijk nadert, krijgt hij een zenuwachtig gevoel in zijn buik. "In onze buurt waren zware gevechten en het regime heeft veel gebombardeerd. Ik hoop dat ons huis nog staat."
In Damascus werd gisteren het presidentieel paleis geplunderd. Bekijk de beelden hier: