Waarom Corné H. (28) medewerkers café Ede gijzelde is voor hem 'nog steeds een raadsel'
De man die wordt verdacht van de gijzeling in Ede afgelopen maart, zegt dat het incident ook op hem veel impact heeft gehad. De 28-jarige Corné H. bedreigde zijn vier gijzelnemers met explosieven, 'genoeg om de hele straat op te blazen'. In zijn beleving was hij alleen minder dreigend dan de slachtoffers hebben verklaard.
De man uit Ede wordt in officiële termen verdacht van vrijheidsberoving van vier personen, de medewerkers van café Petticoat. Waarom hij dat heeft gedaan, is voor hem 'nog steeds een raadsel', verklaarde hij.
Het café in kwestie was wat H. betreft ook een willekeurige bestemming: "Het had zoals ik het nu zie net zo goed elk andere café ernaast kunnen zijn."
Fouilleren
De gebeurtenissen van die bewuste zaterdagochtend hebben nog altijd veel impact op de (oud-)medewerkers van Petticoat. De man kwam vroeg in de ochtend het café in Ede binnen en maakte volgens de slachtoffers een verwarde indruk. Op gegeven moment haalde hij twee messen uit zijn broekzakken en bedreigde hij daarmee de medewerkers.
De slachtoffers moesten mee naar de achterkant van het café, daar gaan zitten, met hun handen tegen de muur, waarna de mannen door H. werden gefouilleerd en de vrouwen elkaar moesten fouilleren.
Advocaten van gijzelnemer Ede: 'Mogelijk gedaan omdat hij zocht naar passende hulpverlening'
H., die de aangiftes van de slachtoffers roerloos aanhoorde, had volgens de slachtoffers vrijwel de hele tijd de twee messen in zijn handen, behalve wanneer hij zijn handen voor iets anders nodig had. Dat voelde voor hen dreigend, maar de verdachte stelde zich volgens de vier jonge horecamedewerkers ook vaak menselijk op. Zo hechtte hij waarde aan privacy en mocht de deur op slot wanneer ze naar het toilet moesten. Ook zou hij ervoor hebben gezorgd dat iedereen genoeg dronk.
Op een gegeven moment werd er zelfs kort door het vijftal gedart. Al waarschuwde H. daarbij volgens een van de slachtoffers: "Als je mij prikt met een pijltje, zijn er wel gevolgen."
Eis was willekeurig
Tijdens de gijzeling stond de verdachte regelmatig in contact met een onderhandelaar van de politie. H. eiste onder meer 10.000 euro in ongemarkeerde 50 eurobiljetten en een vrijgeleide, ofwel dat hij zonder consequenties kon vertrekken.
Vandaag verklaarde de verdachte bij de zitting, waar zijn familieleden bij aanwezig waren, dat die eis volledig willekeurig was. "Ik had niet de illusie dat dit is wat ik wilde", zei hij.
Het was uiteindelijk de suggestie van de onderhandelaar, dat hij het idee had dat H. op zoek was naar hulp, die ertoe leidde dat de verdachte de gijzelaars in fases vrijliet.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van één jaar en een tbs-maatregel met dwangverpleging geëist.
Onze verslaggever Ruben Leter was op de dag van de gijzeling aanwezig in Ede en vertelt daar in deze video over: