Rond wedstrijd tegen Maccabi

Celstraffen tot 2 jaar geëist tegen eerste drie verdachten rellen Amsterdam

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesCelstraffen tot 2 jaar geëist tegen eerste drie verdachten rellen Amsterdam
RTL

Een drukke dag in de rechtbank in Amsterdam, waar de eerste vijf verdachten van de geweldsincidenten na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv moesten voorkomen. Tegen drie van de vijf verdachten is een gevangenisstraf oplopend tot 2 jaar geëist. De overgebleven verdachten krijgen op een later moment hun strafeisen te horen.

Ze waren alle vijf aanwezig in Amsterdam op 7 en/of 8 november, tijdens de rellen die na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi uitbraken. Waarom en in welke hoedanigheid de verdachten er waren, verschilt sterk per persoon, bleek vandaag in de rechtbank.

De een zat in appgroepen waarin werd opgeroepen geweld tegen de Israëlische supporters te plegen, de ander meldde zichzelf bij de politie nadat hij zichzelf herkende in beelden bij Opsporing Verzocht. Op één verdachte na zeiden ze allemaal te betreuren dat ze op 7 en/of 8 november bij de rellen in Amsterdam betrokken waren.

Eerste rechtszaak rellen Amsterdam: verdachte verklaart dat hij 'meteen naar huis had moeten gaan'
Lees ook

Eerste rechtszaak rellen Amsterdam: verdachte verklaart dat hij 'meteen naar huis had moeten gaan'

Op videobeelden waren zeker twee van de verdachten duidelijk herkenbaar in beeld, terwijl ze geweld uitoefenden tegen vermeende Maccabi-supporters. Bij de 32-jarige Sefa Ö. ging het om meerdere incidenten, waarbij hij onder meer trappen en klappen zou hebben uitgedeeld.

Appgroepen

De appgroepen kwamen bij verschillende verdachten terug. Zo zou de 19-jarige verdachte in een Snapchatgroep hebben gezeten en een 26-jarige man uit Utrecht in de appgroep 'Buurthuis 2'. In beide groepen werden oproepen gedaan om geweld te uiten tegen de Maccabi-supporters.

De 26-jarige Rachid O., die onder meer wordt verdacht van groepsbelediging, zou in de WhatsAppgroep hebben geschreven dat hij een telefoon van een Maccabi-supporter had gestolen. Hij verklaarde daar vandaag zelf over dat het stoere praat was en dat het in werkelijkheid om een gevonden telefoon ging, die inmiddels weer bij de rechtmatige eigenaar zou zijn.

De berichten over Maccabi-fans, waaronder over het laten neerstorten van de vliegtuigen met fans op weg terug naar Israël, zou hij naar eigen zeggen hebben verstuurd uit boosheid en frustratie over de acties van Maccabi-supporters in de dagen daarvoor. Zo gingen er op sociale media beelden rond van Maccabi-supporters die Palestijnse vlaggen van gevels trokken en leuzen als 'laat het IDF winnen' zongen.

Twee zaken uitgesteld

Twee van de vijf zaken van vandaag zijn uitgesteld en werden daarom niet inhoudelijk behandeld. Bij de vijfde verdachte, de 22-jarige Mahmoud A., had het uitstel te maken met een te kort ingehuurde Arabische tolk. A. wordt verdacht van poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

De jongen is opgegroeid in Gaza en verbleef tot de rellen in Amsterdam in een asielzoekerscentrum (azc) in de buurt van Eindhoven. Hij heeft volgens zijn advocaat een erg zware jeugd gehad. "De oorlog is nooit van zijn zijde geweken", verklaarde de advocaat. "Een veilige, onbezorgde jeugd is hem niet gegund geweest." Hij moest dan ook hard huilen tijdens de rechtszaak.

De advocaat zei daarom te willen onderzoeken of het jeugdstrafrecht eventueel van toepassing is op A., en of hij wel toerekeningsvatbaar is voor de acties in Amsterdam. "Geen mens is opgewassen tegen zoveel leed. Hij is wat mij betreft een gebroken mens."

Geweldsuitbarsting

De geweldsuitbarsting in Amsterdam gebeurde rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Israëlische supporters richtten vernielingen aan en zouden bij vechtpartijtjes betrokken zijn geweest, en waren ook zelf het slachtoffer van aanvallen. Later bleek dat de Maccabi-supporters bijvoorbeeld Palestijnse vlaggen van gevels hadden getrokken en leuzen riepen als 'Laat het IDF (leger van Israël, red.) winnen'. Ook bleven ze niet stil tijdens een minuut stilte voorafgaand aan de voetbalwedstrijd, voor de slachtoffers van de overstromingen in Spanje.

Het geweld barstte uiteindelijk los in de nacht van 7 op 8 november. In appgroepen werden agressieve oproepen gedaan om achter de Maccabi-fans aan te gaan en burgemeester Femke Halsema sprak later van 'hit and run-acties'.

Zeven verdachten

Deze week moeten in totaal zeven verdachten rond het geweld tegen de Maccabi Tel Aviv-supporters in Amsterdam voor de rechter verschijnen. Vandaag ging het om vijf verdachten die achter elkaar moesten voorkomen. Morgen volgen er nog twee.

Zes anderen worden verdacht van de ongeregeldheden rond de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv op 7 november én op Plein 40-45 van maandag 11 november. 

De strafeisen van vandaag op een rij:

  • De 19-jarige Lucas D.: een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van 2 jaar.
  • De 32-jarige Sefa Ö.: een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van 2 jaar.
  • De zaak tegen de 26-jarige Mohammed B. is uitgesteld en werd daarom vandaag niet inhoudelijk behandeld en dus is er nog geen strafeis gesteld. 
  • De 26-jarige Rachid O.: een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, een proeftijd van 2 jaar.
  • De zaak tegen de 22-jarige Mahmoud A. is uitgesteld en werd daarom vandaag niet inhoudelijk behandeld en dus is er nog geen strafeis gesteld. 

Dat de zaken via het snelrecht worden behandeld, ofwel kort na de incidenten, heeft volgens het OM te maken met het maatschappelijk belang. Dit zou een 'signaal' moeten afgeven dat de acties van 7 en 8 november direct leiden tot optreden van justitie.

De rechter doet op 24 december uitspraak in de zaken die vandaag inhoudelijk zijn behandeld.

Lees meer over
RellenRechtszaakAmsterdam