Ahmad (55) uit Amsterdam gaat eindelijk zijn 100-jarige moeder in Syrië weer zien: 'Wil haar knuffelen'
Ruim elf jaar geleden vluchtte de nu 55-jarige Ahmad al Hosain weg uit Syrië. Sindsdien woont hij in Nederland en was hij gescheiden van zijn moeder, die nog altijd in Ahmads geboorteland woont. Nu het Syrische regime is gevallen, voor Ahmad de 'beste dag van mijn leven', ziet hij mogelijkheid om zijn moeder eindelijk weer in zijn armen te sluiten. "Er zullen wat uitdagingen zijn om er te komen, maar dat maakt niet uit. Ik ga erheen."
Ahmad is op het moment dat hij de telefoon opneemt op Schiphol en staat op het punt het vliegtuig in te stappen. Istanboel is de eerste bestemming om vanuit daar verder te reizen richting Syrië.
Hij heeft al contact gehad met zijn moeder, die inmiddels 100 jaar oud is. "Ze heeft gezegd dat ze mij graag wil zien. Ze wil mijn gezicht aanraken en wil knuffelen. Ze wil mijn kinderen zien."
Meer dan 100 van zijn oude vrienden en collega's uit Syrië hebben de afgelopen dagen ook al contact met hem gezocht. "Ze konden me 11 jaar niet bellen omdat ze bang waren."
Doorreis
Daarom gaat Ahmad koste wat kost op weg naar zijn geboorteland. Na aankomst in Istanbul gaat hij kijken via welke route hij het beste in Damascus in Syrië kan komen. Een van de opties is via Beiroet in Libanon, vanuit Amman in Jordanië zou ook kunnen. "Ik heb contact met mensen in Libanon", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Zodra ik aankom, vraag ik of de grens open is. Ik ga in ieder geval."
Kijken of het veilig is
Ahmads 17-jarige dochter Naya zou ook dolgraag die kant op gan, maar Ahmad wil eerst zeker weten dat het veilig is voor haar. "Ze wil ook haar oma zien. Ze heeft lang gevraagd waarom ze niet gewoon op bezoek kan bij oma."
"Ik dacht dat we nooit meer terug zouden kunnen", vertelt Naya telefonisch tegen RTL Nieuws. Een week geleden stuurde haar oma nog een spraakopname met de vraag of Naya en haar vader haar nog zouden komen bezoeken nu ze nog leeft. "Ik had alle hoop opgegeven en nu kan het ineens toch."
Ze hoopt in de kerstvakantie of anders in de voorjaarsvakantie haar vader achterna te gaan. "Ik wil er in ieder geval wel snel heen", zegt ze. "Het gaat niet normaal pijnlijk zijn, maar ik vind dat het een deel is van mijn leven en dat ik het moet zien. Ik wil weer in een land zijn waar iedereen is zoals ik ben. Dat voel ik nu nooit."
Einde Assad-regime
Na ruim 50 jaar is in Syrië afgelopen weekend een einde gekomen aan het Assad-regime. "De familie van Assad is decennia de stabiele factor geweest in Syrië. Tegelijk werd altijd met harde hand geregeerd. Er werd niet teruggedeinsd om op te treden tegen de eigen bevolking, zelfs met chemische wapens. De vader van Assad heeft duizenden mensen laten vermoorden in de stad Hama, toen daar een opstand uitbrak. Zo heeft elke stad in Syrië wel zo'n vreselijk verhaal", zei verslaggever Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam daar eerder over.
Verschillende opstanden werden hard neergeslagen. "Niet alleen het afgelopen decennium maar ook in de jaren 80. Wie het oneens was met Assad, verdween in de gevangenis. Aan die heerschappij is nu een einde gekomen."
Correspondent Olaf Koens en verslaggever Omar Diab zijn in Syrië om verslag te doen. Hoe het daar nu is, zie je in deze video: