6 maanden cel geëist voor racistische projecties Erasmusbrug
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 6 maanden geëist tegen de 26-jarige John A. en de 36-jarige Daniil S. Zij worden ervan verdacht tijdens de jaarwisseling van 2022 en 2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug te hebben geprojecteerd. Het tweetal was niet aanwezig bij de rechtszaak.
De twee mannen uit Zwijndrecht en Landgraaf werden op 24 februari 2023 opgepakt. Ze hebben daarna enige tijd vastgezeten, maar werden uiteindelijk weer vrijgelaten in afwachting van hun proces.
Ze lieten niets los tijdens de politieverhoren, maar zeiden dat ze tijdens de rechtszaak een verklaring zouden afleggen. Dat ze vandaag niet aanwezig waren bij de behandeling, was dan ook een teleurstelling voor de rechtbank.
A. zou niet hebben zitten wachten op de media-aandacht en S. zou geen vrij hebben kunnen krijgen van zijn werk.
Soortgelijke projecties
De mannen worden niet alleen verdacht van de projecties op de Erasmusbrug, maar ook van soortgelijke projecties op de stadhuizen van Alkmaar en Eindhoven in januari en februari 2023.
Op de Erasmusbrug werden teksten geprojecteerd als 'white lives matter' en 'vrolijk blank 2023'. Op het stadhuis in Eindhoven waren daarna – tijdens carnaval – teksten te zien zoals 'houd Lampegat blank' en 'alaaf namens Blank Nederland'.
De acties komen volgens het OM neer op groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Ook zijn de verdachten schuldig aan het openbaar maken van discriminerende uitlatingen, dat apart strafbaar is gesteld. "Nare feiten", zo vatte de officier van justitie de verdenkingen samen.
'Grote groep mensen beledigd'
A. en S. zouden met hun daden volgens het OM 'een grote groep mensen tot in het diepst van hun wezen' hebben beledigd. Veel mensen zijn volgens de officier van justitie met de geprojecteerde teksten geconfronteerd, omdat ze live op televisie te zien waren. "Meer dan een miljoen mensen keken", stelt het OM.
De projecties zelf hebben niet tot aangiften geleid, maar het OM vond het noodzakelijk om tot opsporing en vervolging over te gaan. "Om een stem te geven aan mensen van kleur die met deze projecties worden geconfronteerd."
Meningsuiting
Wat de advocaten van het tweetal betreft zijn er geen strafrechtelijke grenzen overschreden, in het geval dat kan worden bewezen dat de twee mannen achter de projecties zaten. De advocaten stellen dat de leuzen onder vrijheid van meningsuiting vallen.
De rechtbank doet uitspraak op 15 januari.