'Bittere noodzaak'

Apotheken blijven hele volgende week dicht door staking medewerkers

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Dijkstra bvApotheken blijven hele volgende week dicht door staking medewerkers
RTL

Apotheken in het hele land zijn volgende week dicht door een staking. Medewerkers leggen op maandag, dinsdag en vrijdag het werk neer. "Omdat het woensdag en donderdag kerst is, betekent dit dat veel openbare apotheken de hele kerstweek dicht zullen zijn", zeggen vakbonden FNV en CNV.

De vakbonden zeggen te begrijpen dat het vervelend kan zijn voor patiënten als ze volgende week voor een dichte deur staan. "Maar de verzekeraars en werkgevers hebben het zover laten komen. Dit is bittere noodzaak."

Lage salarissen en agressie

12 november was er ook al een landelijke staking bij apotheken. Toen kwamen ongeveer 10.000 medewerkers samen op het Malieveld in Den Haag. Volgens CNV en FNV was dat de eerste landelijke apotheekstaking uit de geschiedenis.

Apothekersassistenten vertelden toen in deze video dat ze klaar waren met de lage salarissen en de agressie aan de balie:

De vakbonden willen dat de salarissen van apothekersassistenten met terugwerkende kracht vanaf 1 juli met minstens 6 procent worden verhoogd.

Lagere werkdruk 

Ook willen ze dat het minimumloon wordt verhoogd naar 16 euro per uur en dat er meer maatregelen komen om de werkdruk te verminderen. En ze eisen dat medewerkers worden betaald voor de tijd die ze kwijt zijn aan voorbereidingen op de werkdag. 

Werkgevers bieden 2 procent vanaf 1 juli en 5 procent per 1 juli volgend jaar. Ze zeggen door beleid van zorgverzekeraars en de overheid niet meer te kunnen bieden.

De apotheekmedewerkers begonnen hun protest in september met stiptheidsacties. Toen die niets opleverden, volgden regionale stakingen in alle provincies. Die duurden eerst een halve dag en daarna een hele dag. 

'Onacceptabel risico'

Volgens Patiëntenfederatie Nederland vormt de staking 'een onacceptabel risico voor patiënten die afhankelijk zijn van hun medicijnen'. Sommige kwetsbare patiënten hebben geen alternatieven, en als de apotheken dicht zijn, kan dat 'direct leiden tot gezondheidsproblemen of verergering van bestaande klachten', vreest de federatie. 

De federatie wil dat werkgevers en vakbonden snel een oplossing vinden. "Patiënten mogen niet de dupe worden van onderhandelingen waar zij zelf geen invloed op hebben." De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt enkele tientallen organisaties van patiënten met specifieke aandoeningen, zoals alzheimer, Parkinson, Crohn, hersenverlamming, dwarslaesie, hiv en kanker.

De vakbonden beloven dat mensen die met spoed medicijnen nodig hebben, die altijd kunnen krijgen, 'maar daar mogelijk wel voor naar een andere apotheek moeten'.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
ApotheekStakingen