Tot nu toe 21 patiënten in Oogziekenhuis, jongste slachtoffer is 9 jaar
21 patiënten zijn vannacht opgenomen in het Rotterdamse Oogziekenhuis met oogletsel, meldt een woordvoerder rond 12:30 uur. Zeven van van hen zijn op nieuwjaarsochtend meteen geopereerd. "Het is weer dezelfde tragedie als vorig jaar", verzuchtte oogarts Tjeerd de Faber eerder vannacht.
De helft van de slachtoffers is minderjarig. Het jongste slachtoffer is 9 jaar oud. De helft van de patiënten stak het vuurwerk niet zelf af, maar stond in de buurt. Voor zover bekend werden de verwondingen in 60 procent van de gevallen veroorzaakt door legaal vuurwerk, bij 10 procent is zeker dat het om illegaal vuurwerk ging, zegt de woordvoerder.
"Helaas is de afgelopen jaarwisseling opnieuw een tragische herhaling van wat we al zo vaak hebben gezien: een horrornacht vol vuurwerkletsel."
Een van de slachtoffers verliest het zicht in één oog nadat het was misgegaan bij het afsteken van legaal vuurwerk. Onder de slachtoffers is één vrouw.
"Het is weer dezelfde tragedie als vorig jaar", verzuchtte eerder in de nacht oogarts Tjeerd de Faber. "Helaas is de afgelopen jaarwisseling opnieuw een tragische herhaling van wat we al zo vaak hebben gezien: een horrornacht vol vuurwerkletsel."
'Loopt nog verder op'
Hij verwacht dat het aantal vuurwerkslachtoffers nog oploopt. "Dit kan alleen stoppen als er een landelijk vuurwerkverbod komt", stelde de oogarts. "We hebben het in coronatijd twee jaar kunnen bewijzen."
In het Amsterdam UMC zijn dertig patiënten behandeld. Dat is vergelijkbaar met de nacht van 31 december op 1 januari vorig jaar. Het is niet bekend in welke plaatsen de mensen gewond zijn geraakt.
Van de dertig binnengekomen patiënten hadden vijf ernstig letsel. Wat hen precies is overkomen, weet het ziekenhuis niet. De andere vijftien waren hard gevallen door drank of drugs. De verwondingen van de tien anderen hadden niets te maken met oud en nieuw.
Minder oogletsel in coronatijd
Tijdens de coronaperiode gold er een landelijk vuurwerkverbod. Het aantal mensen met oogletsel door vuurwerk lag toen beduidend lager.
In 19 gemeenten gold dit jaar een vuurwerkverbod. Dat waren er drie meer dan een jaar eerder. Zo'n honderd andere gemeenten hadden vuurwerkvrije zones, waar afsteken verboden was.
Meerderheid voor verbod
Uit een onderzoek van het RTL Nieuwspanel bleek afgelopen week dat 60 procent van de Nederlanders voor een verbod op consumentenvuurwerk is. Vooral vrouwen en ouderen voelen zich rond de jaarwisseling onveilig op straat. De steun voor een algeheel vuurwerkverbod is licht toegenomen, vorig jaar zei 55 procent van de Nederlanders nog voor een verbod te zijn.
In het Brabantse Veen was het vannacht onrustig. Daar ging onder meer een politieauto in vlammen op: