PostNL gaat brievenbussen overdag legen, wil zo miljoenen besparen

PostNL gaat de meeste brievenbussen in Nederland vanaf volgende maand eerder op de dag al legen, in plaats van alle post op te halen na 17.00 uur. Dat is volgens het bedrijf nodig omdat de betaalbaarheid van de post 'steeds verder onder druk komt te staan'. Bovendien zou het 'niet duurzaam' zijn zoals het nu gaat.
Met de maatregel denkt PostNL dat het 'miljoenen euro's' kan besparen. Het overdag legen van brievenbussen zou efficiënter zijn. Dan kunnen chauffeurs die bijvoorbeeld ook pakketten bezorgen, in de loop van de dag - vanaf 09.00 uur - al post meenemen.
'Inefficiënt'
"Nu wordt de post in alle brievenbussen opgehaald na 17.00 uur, wat betekent dat duizenden brievenbussen binnen een kort tijdsbestek worden geleegd", legt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL uit. "Dit vraagt om veel inzet van busjes, chauffeurs en kilometers, wat kostbaar, inefficiënt en niet duurzaam is."
Op drukbezochte locaties, zoals in winkelcentra en stations, worden de bussen straks nog wel na 17.00 uur geleegd. Ook voor brievenbussen waar rouwpost en medische post in kan, verandert er niets, verzekert PostNL. In totaal moet 75 procent van alle circa 10.000 brievenbussen vanaf volgende maand overdag geleegd worden.
Minder brieven, hogere lonen
PostNL kampt met verschillende problemen. Zo worden er minder brieven verstuurd en zijn de loonkosten hoog. Ook heeft het bedrijf moeite om voldoende bezorgers te vinden, waardoor er post te laat wordt afgeleverd en de kwaliteit van de bezorging in het geding is.
Dat bleek de afgelopen dagen wel, toen mensen dagen te laat nog altijd kerstkaarten binnenkregen. "Dit vind ik wel echt slecht", vertelden mensen die een kaart veel te laat ontvingen aan RTL Nieuws.
PostNL zegt dat het hulp van de regering nodig heeft, maar die niet krijgt. Toch is ook deze maatregel niet genoeg om uit de rode cijfers te blijven.
Tijdens de kerstperiode merkte PostNL dat er minder kerstkaarten zijn verstuurd dan een jaar eerder, zegt Unck. "Andere landen grepen al eerder in. In een krimpende markt is het anders niet te doen."