Roland (62) is ruim ton kwijt voor beklimming Mount Everest: 'Verschrikkelijk bedrag'

Er is al jaren discussie over toenemende drukte bij de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. De vergunning om de berg op te gaan, wordt dan ook duurder. Bergliefhebbers moeten er voortaan 15.000 dollar (ongeveer 14.000 euro) voor neerleggen, ten opzichte van de 11.000 dollar die het jarenlang kostte. Het is maar de vraag of deze prijsverhoging bergbeklimmers zal weerhouden te gaan. De 62-jarige Roland gaat in elk geval wel, ook al vindt hij het 'verschrikkelijk duur'.
Om de Mount Everest te beklimmen heb je wel wat meer nodig dan alleen de vergunning. Voor de hele expeditie moet je volgens Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), tienduizenden euro's hebben. De vergunning is stap één, maar bergbeklimmers moeten ook tenten, voedsel en begeleiding regelen. "Die paar duizend euro extra voor de vergunning gaat geen verschil maken", zegt Baks, "behalve dat de overheid in Nepal wat meer inkomsten heeft."
De prijsverhoging zal al helemaal niet uitmaken voor de mensen met een 'luxepakket'. "Je hebt pakketten met luxere slaapaccommodaties, met betere maaltijden, privé sherpa's en verwarmde tenten", vertelt Baks. Voor mensen die dit doen valt een paar duizend euro extra voor een vergunning al gauw in het niet.
'Verschrikkelijk bedrag'
Iemand die zich ook zeker niet laat tegenhouden door de hoge kosten van de klim, is de 62-jarige Roland Kummerhove. Zijn bezoek aan de Mount Everest staat gepland in april, dat is het hoogseizoen voor de berg. Daar zit een fors prijskaartje aan: in totaal inclusief de voorbereidingen meer dan 100.000 euro. "Een verschrikkelijk bedrag", zegt hij tegen RTL Nieuws.
Roland is in 2009 begonnen met het beklimmen van de zogenoemde zeven toppen. Dat zijn de hoogste bergen van elk continent. Hij heeft er inmiddels zes gehad. Alleen de Mount Everest ontbreekt nog. "Die stond eigenlijk gepland voor 2026, maar ik heb vanwege mijn leeftijd besloten om 'm dit jaar te doen."
Reisorganisatie
De vergunning heeft hij aangeschaft via de Oostenrijkse reisorganisatie waarmee hij op expeditie gaat. "Zij regelen alles", vertelt de bergbeklimmer.
De reden dat zijn reis zo 'verschrikkelijk' duur is, heeft alles te maken met de voorbereiding. Zo gaat Roland thuis acclimatiseren. Zo'n berghoogte van 8000 meter kan je namelijk niet zomaar even bereiken. Daar moet je je op voorbereiden. Veel mensen doen dat op de berg zelf, door in laag tempo gedurende meerdere weken steeds een stukje omhoog te gaan, maar Roland hoopt het proces te vergemakkelijken door aan de hoogte te wennen vanuit zijn eigen bed.

Of nou ja, een soort tent op zijn bed. De komende acht weken slaapt hij met zijn bovenlichaam in een soort tentje met een zuurstoffilter. Dat filter haalt de zuurstof uit de lucht 'waardoor het lijkt alsof je op hoogte slaapt'. Het idee is dat hij aan het einde van die acht weken geacclimatiseerd is tot zo'n 7000 meter, waardoor hij 'gewoon met de auto' naar het zogenoemde 'basecamp' kan, om vanuit daar naar de top te klimmen. De tijd die hij op de berg spendeert, is daardoor - hoopt hij - een stuk korter.
Geen moeilijke berg
Robin Baks van de NKBV is zelf geen voorstander van de manier waarop de Mount Everest tegenwoordig wordt beklommen. "Het heeft niet zo veel meer met bergsport te maken", zegt hij. "Fysiek is het nog steeds een zware berg, maar technisch gezien is de Mount Everest geen moeilijke berg." Zo ligt 'de hele infrastructuur' nu al klaar voor klimmers. De touwen liggen er, er is zuurstof beschikbaar en 'het wordt je zo makkelijk en aangenaam mogelijk gemaakt'. "Degenen die het echte werk doen, zijn over het algemeen de sherpa's."
De grote drukte die te zien is op beelden van de berg, waar mensen in een lange rij over een richel klimmen - spreekt Baks dan ook totaal niet aan. "Het is inmiddels een soort pretpark op grote hoogte geworden. Een bucketlist-berg."
Bergbeklimmer Roland zou in plaats van de prijsverhoging dan ook liever zien dat er een minimale ervaring wordt vereist om de berg te beklimmen. "Als je zou zeggen dat je eerst een berg van 6000 meter moet hebben beklommen, dan zouden er waarschijnlijk minder mensen zijn."
Hij hoopt de drukte enigszins te vermijden door een andere route te nemen. De populaire route gaat via het zuiden, vanuit Nepal. Hij vertrekt vanuit China, aan de noordelijke kant. Die route is wat moeilijker en kouder. Helemaal gerust op de drukte is hij niet: "Ik heb beelden gezien waarop mensen op 8000 meter hoogte naar boven moeten, terwijl er tegenliggers naar beneden komen. Dat lijkt me echt verschrikkelijk, maar je hebt ermee te dealen op die berg. Ik hoop dat het meevalt."
Spannend
De vrienden van Roland vinden het geweldig dat hij de hoogste top gaat proberen te bereiken, maar zijn dochters zijn minder enthousiast. "Die vinden het wel heel spannend", zegt hij. "Mijn dochters hebben allemaal films gekeken waarin iedereen doodgaat. En ja, er gaan mensen dood op zo'n berg, maar daar hou ik me niet mee bezig. Dat is bij elke andere extreme sport ook zo."
Waar hij zich wel mee bezig houdt, is het halen van de top. "Dat geeft zo'n ongelooflijk gaaf gevoel als je dat haalt", zegt hij. De Mount Everest wordt voorlopig ook even zijn laatste zware bergbeklimming. Er staat nog geen volgende uitdaging gepland. "Maar er komt vast wel weer wat. Ik voel me heel erg thuis in de bergen."