'Omsmelten niet slim'

Kleine kans dat we gouden helm ooit nog terugzien, denkt kunstdetective

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kleine kans dat we gouden helm ooit nog terugzien, denkt kunstdetective
RTL

Kunstdetective Arthur Brand verwacht niet dat de gouden helm die bij een kunstroof is buitgemaakt uit het Drents Museum in zijn originele staat wordt teruggevonden. Volgens hem ligt het voor de hand dat het pronkstuk wordt omgesmolten, al noemt hij dat niet slim.

"Als goud het target is, is de kans groot dat de dieven de helm omsmelten", zegt Arthur Brand tegen RTL Nieuws. "Iedereen kent dit kunstwerk. De helm is wereldberoemd, voor Nederlanders vergelijkbaar met de Nachtwacht. Ik denk niet dat je het verkocht krijgt. Niemand wil het risico lopen ermee gepakt te worden."

'Levert niet veel op'

Volgens hem levert omsmelten 'niet heel veel op'. De helm heeft volgens het Drents Museum een diameter van 20 centimeter en is 25,5 centimeter hoog. Naar verluidt weegt het object 726 gram. De historische waarde van de helm, die uit de vijfde eeuw voor Christus komt, is veel groter dan de waarde van goud. Die ligt nu rond de 85.000 euro voor een kilogram. "Omgesmolten krijg je er tienduizenden euro's voor, maar ik zag drie mensen op de camerabeelden van de politie, dus de dieven zullen de opbrengst moeten verdelen."

De kunstdetective vermoedt dat de rovers opgepakt gaan worden. "De Nederlandse politie is hier heel goed in. Als je wordt gepakt met de helm, dan krijg je alleen straf voor de roof. Als je wordt opgepakt met een omgesmolten helm, is de straf hoger. Want dan wordt je ook berecht voor het vernietigen van cultureel erfgoed."

Onderzoek 

De politie deelde gisteren beelden waarop te zien is dat drie personen in donkere kleding en met zaklampen aan, druk bezig zijn bij een buitendeur. Even later vindt een explosie plaats. De politie ontving om 03.45 uur een melding over de ontploffing. Door de explosie kon het drietal het Drents Museum binnengaan. Naast de helm zijn drie gouden armbanden buitgemaakt. 

Politie geeft bewakingsbeelden vrij van kunstroof Assen
Lees ook

Politie geeft bewakingsbeelden vrij van kunstroof Assen

De politie zet in op het vinden van de meerdere verdachten en de gestolen kunst. Daarbij is de internationale organisatie Interpol ingeschakeld. De gestolen objecten komen uit Roemenië en behoren daar tot het nationale culturele erfgoed. Mogelijk zijn de dieven naar het buitenland gevlucht. Hoe langer het duurt voordat de kunst wordt teruggevonden, hoe kleiner de kans dat het in originele staat wordt teruggevonden, zegt Brand. 

Snelle roof

Hoe lang de dieven in het museum zijn geweest, is nog niet bekend. Een half uur na de melding van de ontploffing kreeg de politie een melding van een autobrand. Die vond plaats bij de kruising van de Grolloërstraat en de Marwijksoord met de N33, in de buurt van de Drentse plaats Rolde. De politie houdt er rekening mee dat de brand verband houdt met de explosie en inbraak in het museum. "Het is een mogelijk scenario dat verdachte personen in de omgeving van de brand zijn overgestapt in een ander voertuig", aldus de politie.

Even buiten Assen werd vlak na de roof een uitgebrande auto aangetroffen.© RTL Nieuws
Even buiten Assen werd vlak na de roof een uitgebrande auto aangetroffen.

In het museum was een grote archeologietentoonstelling over het oude rijk Dacië in het huidige Roemenië te zien. De expo begon op 7 juli en zou vandaag eindigen, dus de roof heeft op het nippertje plaatsgevonden. In totaal zijn er binnen deze tentoonstelling meer dan 600 objecten te bewonderen. Brand vermoedt dat de dieven doelgericht te werk zijn gegaan. "Ze hebben sowieso de locatie moeten verkennen vooraf." De politie kan hier nog niks over zeggen. Ook het museum doet er geen uitspraken over.

Het museum is vanwege de diefstal dit weekend gesloten.

Beveiliging

De directeur van het museum sprak gisteren tijdens een persconferentie van 'een ongelofelijk zwarte dag' voor het Drents Museum en voor het museum in Boekarest, waar de collectie vandaan komt. Vandaag komt een delegatie uit Roemenië naar Drenthe om de objecten, die weer terug moeten na het sluiten van de tentoonstelling, te inspecteren.

In deze video zie je wat de museumdirecteur zei: 

Bij een goudroof in het Drents Museum zijn meerdere topstukken buitgemaakt. De zwaar aangeslagen directeur reageerde tijdens een persconferentie op de roof: "Het gaat niet om goud, het is cultureel erfgoed."

Op sociale media reageren zowel veel Nederlanders als Roemenen geschokt op het nieuws over de roof. Op Instagram zetten sommigen vraagtekens bij het beveiligingssysteem van het museum. "Ik ben geschokt als ik hoor dat een West-Europees land zo'n teleurstellend bewakingssysteem heeft", valt te lezen op Instagram

Volgens de museumdirecteur was de beveiliging op orde. Er was geen beveiliger op zaal, maar er waren wel extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de grote tentoonstelling over goud en zilver. "Alles is professioneel geregistreerd", zei hij.

Brandt zegt dat het als museum moeilijk is je te wapenen tegen diefstallen met explosieven. "Als er een beveiliger in de zaal was geweest, had diegene zich er moeilijk tegen kunnen verdedigen. Beveiligers mogen geen wapen dragen."  

Getuigen

De politie hoopt dat getuigen van zich laten horen. Mensen die in de buurt van het museum of de uitgebrande auto wonen en iets verdachts gezien hebben, worden gevraagd zich te melden. Hetzelfde geldt voor museumbezoekers die recent hebben gezien dat er verdachte personen in het museum waren, bijvoorbeeld dat ze lang rondhingen bij de topstukken, of personen die merken dat de helm of armbanden worden aangeboden in het criminele circuit. Informatie kan anoniem worden getipt.