Meer molshopen, maar niet meer mollen: hoe kan dat?

Wie zijn gazon liefheeft zal het zeker zijn opgevallen: het lijkt soms wel alsof je door de molshopen het gras niet meer kunt zien. En dat is zeker geen toeval in deze tijd van het jaar.
Het is namelijk daadwerkelijk zo dat er momenteel veel molshopen zijn. Dat heeft te maken met twee verschillende dingen die nu samenkomen, legt Elze Polman van de Zoogdiervereniging uit. Het paarseizoen is begonnen en het is momenteel koud. Beide zaken zorgen ervoor dat mollen meer aarde naar buiten werken.
Mollentelling
Het komt dan ook mooi uit dat juist vandaag de jaarlijkse mollentelling begint, een campagne die als doel heeft de leefgebieden van mollen in Nederland in kaart te brengen. Hoeveel mollen er onder je gazon leven, kun je dus niet uit de molshopen aflezen. Maar dát ze er zitten is niet te missen.
Hoe dat zit? "In deze tijd van het jaar gaan mannetjesmollen op zoek naar vrouwtjes om te paren. Ze graven ondiepe gangen om zich makkelijker te verplaatsen."
Dieper graven
Daarnaast zoeken mollen dieper in de grond naar voedsel. "Regenwormen, de belangrijkste voedselbron van de mol, kruipen dieper weg door de kou. Daarom moeten mollen dieper graven, wat meer overtollige grond oplevert." En al die grond, van zowel de diepe en ondiepe gangen, moet naar boven worden gewerkt: op jouw gazon dus.
Die molshopen kunnen dit weekend worden geteld in de landelijke mollentelling.
Verspreidingskaart
De verzamelde gegevens worden opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). "De uitkomsten van de mollentelling geven geen indicatie van het totale aantal mollen in Nederland", vertelt Polman van de Zoogdiervereniging. "Maar op basis van de data kunnen we een verspreidingskaart van de mol in Nederland opstellen."
Volgens Polman is er nog veel onbekend over de mol, waardoor het dier vaak ondergewaardeerd wordt. Dit is vooral merkbaar nu er dit jaar een opvallende toename is van molshopen in gazons, weilanden, parken en wegbermen.
"Ik begrijp dat het voor boeren of burgers niet prettig is als hun groene weide of gazon wordt omgeploegd, maar ik hoop dat mensen meer leren over de nuttige rol van de mol in het ecosysteem", zegt ze. "Mollen dragen bij aan een verbeterde bodemstructuur door de gangen die ze graven."