Landelijke staking vakbond FNV: onrust binnen bondsbestuur

De sociale veiligheid binnen de FNV staat onder druk. Dat zegt FNV Personeel, de interne bond die opkomt voor de belangen van FNV-werknemers. En daarom leggen medewerkers van de bond vandaag het werk neer. Zij hopen dat het bestuur van de organisatie tijdelijk terugtreedt.
Er zou onrust zijn veroorzaakt door het bondsbestuur, zo zegt FNV Personeel. Die onrust zou zijn ontstaan nadat voorzitter Zakaria Boufangacha werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Volgens FNV Personeel ging het om een valse beschuldiging aan de vooravond van de nieuwe voorzittersverkiezing, waarvoor ook Boufangacha zich verkiesbaar wil stellen.
Al eerder riep medebestuurslid Kitty Jong haar collega’s en bestuursleden op om zich tegen de beschuldigingen uit te spreken. Maar een inhoudelijke reactie daarop bleef uit.
De druppel voor FNV Personeel was een onderzoek naar specifieke medewerkers dat een van de bestuursleden op eigen houtje had laten uitvoeren. Daardoor zijn medewerkers beschadigd en is de sociale veiligheid nog verder afgenomen, stelde de interne vakbond afgelopen woensdag.
Een week daarvoor had FNV Personeel het bestuur nog twee weken de tijd gegeven om terug te treden voordat acties zouden volgen. Maar dat ultimatum werd aan de kant geschoven.
Landelijke staking
Met een landelijke staking wil FNV Personeel het vakbondsbestuur dwingen tijdelijk terug te treden, in afwachting van een integriteitsonderzoek. In de tussentijd moet er een interim-bestuur komen. Ook eist de interne bond dat de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter worden uitgesteld.
Huidig voorzitter van de FNV Tuur Elzinga wil die laatste eis bespreekbaar maken in de bestuursvergadering die vandaag plaatsvindt. Dat werd vorige week bekend.