Nieuwe phishing-truc

Opgepast: cybercriminelen beloven 'gratis noodpakket', plunderen je bankrekening

Door Daniël Verlaan··Aangepast:
© ANPOpgepast: cybercriminelen beloven 'gratis noodpakket', plunderen je bankrekening
RTL

Een gratis noodpakket ter waarde van 200 euro, uit naam van de overheid. Dat klinkt goed, maar het is toch echt nep: cybercriminelen sturen de laatste tijd veel phishingberichten over zo'n gratis noodpakket - om op die manier toegang te krijgen tot jouw bankrekening.

De laatste tijd is er een sterke stijging te zien, zo stelt de Fraudehelpdesk: de afgelopen twee maanden heeft de organisatie al meer meldingen over deze noodpakketten ontvangen dan over heel 2024. 

Phishing met 'gratis noodpakket'

In nepberichten namens de overheid wordt een gratis noodpakket ter waarde van 213,62 euro aangeboden. "Deze pakketten bevatten essentiële goederen voor overleving en zijn bedoeld om in noodsituaties de eerste levensbehoeften te waarborgen", zo staat er in de nepmail (zie onderstaand).

Een voorbeeld van zo'n valse email over gratisnoodpakketten.
Een voorbeeld van zo'n valse email over gratisnoodpakketten.

Om in aanmerking te komen, moet je een aanvraag doen. Dan kom je op een speciale website. Dat is geen officiële website van de overheid, maar een nepwebsite waar je privé- en bankgegevens worden buitgemaakt. Er gaan inmiddels ook soortgelijke nepberichten rond uit naam van de ANWB.

Ook de overheid heeft inmiddels een bericht op zijn officiële website staan dat het nooit gratis noodpakketten weggeeft. 

Cybercriminelen spelen in op angst

Cybercriminelen spelen in op actuele thema's en angst om slachtoffers te maken. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijks terugkerende Belastingaangifte, die vaak voor veel stress zorgt, of als we massaal pakketjes hebben besteld voor de feestdagen. Maar ze misbruiken ook tijdelijk actuele thema's, zoals de energietoeslag, coronasteun en nu dus het noodpakket.

Door oproepen vanuit de overheid, het Rode Kruis en ook Mark Rutte (secretaris-generaal van de NAVO) zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in het aanschaffen van zo'n noodpakket. Afgelopen oktober zei meer dan de helft van het RTL Nieuwspanel een noodpakket in huis te hebben of er één te willen aanschaffen.

Phishing herkennen

De overheid geeft nooit gratis noodpakketten weg. Maar je kan ook op andere manieren zien of een mail echt is of nep. Eén van de manieren is om te kijken naar wie de afzender van de email is, meestal zie je daar een vreemd mailadres staan. 

De belangrijkste methode om te kijken of een phishingmail echt is of nep, is volgens experts door te kijken naar welke website je wordt gestuurd. Cybercriminelen willen altijd je gegevens buitmaken via een nepwebsite, zoals gratis-noodpakket-aanvragen.nu of noodpakket-aanvraag-formulier.nl. Maar voor de overheid en ANWB zijn de juiste websites rijksoverheid.nl en anwb.nl

Goedkoper noodpakket?

Je hoeft overigens helemaal geen honderden euro's aan een noodpakket uit te geven. Door zelf je noodpakket samen te stellen kun je flink besparen, zo zie je in onderstaande video. 

Lees meer over
CybercrimePhishing