Mensen willen het niet

Kringloop verkoopt geen kleding van overleden mensen: 'Mensen willen die niet dragen'

Door Reenike Yanik··Aangepast:
© Saskia SampimonKringloop verkoopt geen kleding van overleden mensen: 'Mensen willen die niet dragen'
RTL

Zou jij een kledingstuk van de kringloop dragen als je wist dat het afkomstig was van een overleden persoon? Saskia Sampimon vroeg het zich op social media hardop af, nadat ze zelf een trui gratis had gekregen. Die trui was volgens haar kringloop door een ingestreken naamlabel onverkoopbaar geworden. "Mensen willen het niet dragen."

Saskia Sampimon heeft als expert duurzaamheid en lifestyle al veel gezien op het gebied van duurzaamheid, toch vond ze het schokkend dat ze afgelopen week een mooie roze trui gratis mee mocht nemen van haar kringloopwinkel in Amstelveen.

"Onverkoopbaar", zei Kitty Kaptein van kringloopwinkel Boem. 

Meerdere kringloopwinkels

Uit een rondvraag van RTL Nieuws bij verschillende grote kringloopwinkels zoals Rataplan en Het Goed blijkt dat kledingstukken voorzien van een label van een verzorgingshuis en de naam van een bewoner erop, er geregeld uit worden gehaald.

Daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats om privacyredenen. "Er staat een naam in, een kamernummer en de naam van het verzorgingstehuis. Die labels zijn erin gezet zodat de kleding na het wassen weer bij de juiste bewoner terechtkomt, dat krijg je er op geen enkele manier meer uit. Het is voor ons onbegonnen werk", legt Kitty uit.

Voor veel mensen is het winkelen in een kringloopwinkel een dagje uit, dat zie je in de onderstaande video:

Grote kringloopketens zijn razend populair.

Een naamlabel in een kledingstuk dat in de kringloopwinkel hangt, kan daarnaast voor nabestaanden enorm confronterend zijn. 

"Na het overlijden van een geliefde moet er vaak van alles geregeld worden, complete inboedels worden naar de kringloop gebracht en echt tijd om er even goed doorheen te gaan is er vaak niet. Doneren aan de kringloopwinkel is dan het eerste waar aan wordt gedacht", vertelt de kringloopmedewerkster. 

"Meestal met de gedachte dat je die spullen of kleding een tweede leven gunt. Maar vaak krijgen nabestaanden spijt dat ze iets te snel weg hebben gedaan, of is het pijnlijk om weken later het kledingstuk te zien hangen in de kringloopwinkel", vertelt Kitty.

Geen prettig idee

Daarnaast willen veel mensen het niet kopen. "Velen vinden het geen prettig idee en vinden het niet fijn dat zo'n labeltje hen herinnert aan een overleden persoon. Ik vind het ook echt zonde, want er zitten prachtige dingen tussen, maar helaas kunnen we het niet verkopen", legt Kitty uit.

De communicatieafdeling van Het Goed sluit zich volledig bij de bovenstaande argumenten aan. De kleding wordt daarom aangeboden aan recyclingbedrijven zoals Stichting Sympany, die gemeenten ontzorgt op het gebied van textielinzameling.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het verhaal dat Saskia deed op sociale media kreeg veel reacties. Zo schrijft iemand: "Klopt helaas, mijn vader is onlangs overleden, had de meest mooie kleding. Sommige stukken niet eens gedragen. Zowel het verzorgingshuis zelf als de kringloop wilden het niet hebben. Mijn dochters dragen nu de prachtige (oversized) linnen blazers." 

En zo schrijft een ander: "Waar ik werkte bij onze kringloop hadden we het ook zo geregeld, namen in de kleding. We verkochten het niet, nee. Wat ik zelf vervelend vond."

Mooie gedachten

Velen reageren juist met dat ze er geen moeite mee hebben. "De dood hoort bij het leven. Ik kreeg vrijwel de hele garderobe van mijn overleden vriendin en vindt het nog steeds een troostende gedachte dat de met liefde door haar uitgekozen items ook zelfs door mijn dochters worden gedragen. Het verbindt het heden en het verleden", reageert iemand. 

Een ander schrijft: "Onze hele familie draagt truien en broeken van mijn overleden vader. Laatst zou hij jarig zijn geweest. Het effect van al die bekende truien die we droegen, was zo tof."

Ook Saskia is blij dat ze de trui van mevrouw Jansen mag dragen. "Ik vind dat dus helemaal niet gek of vies. Ik denk dat ze het fijn had gevonden. Ik hoor het haar al zeggen: 'kind, het staat je beeldig'."

Lees meer over
RataplanKringloopwinkelNederland