'Geschiedenis niet uitwissen'

Utrecht zet QR-code op straatnaamborden om naziverleden prins Bernhard

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Utrecht zet QR-code op straatnaamborden om naziverleden prins Bernhard
RTL

De straatnaamborden van het Prins Bernhardplein en de Prins Bernhardlaan in de Utrechtse wijk Zuilen zijn deze week aangepast. De borden bevatten nu een QR-code, die leidt naar feitelijke informatie over de omstreden geschiedenis van prins Bernhard. Aanleiding voor de aanpassing was de ontdekking van diens naziverleden.

Onder de borden is de tekst toegevoegd: "Voor meer informatie over het leven van prins Bernhard, zie QR-code." Wie de code scant, wordt doorgestuurd naar de Wikipedia-pagina over de prins, waar ook zijn lidmaatschap van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), de partij van Adolf Hitler, wordt vermeld.

Motie uit 2023

De wijzigingen zijn een gevolg van een motie die in november 2023 werd ingediend door de gemeenteraadsfracties van D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en EénUtrecht. 

Deze motie vroeg de raad om verwijzingen naar informatie over de geschiedenis van prins Bernhard. De motie was ingegeven door de ontdekking van zijn NSDAP-lidmaatschapskaart in oktober 2023. De originele kaart werd gevonden door schrijver Flip Maarschalkerweerd in het privéarchief van de prins.

Lidmaatschap NSDAP prins Bernhard bevestigd, maar onderzoek komt er voorlopig niet
Lees ook

Lidmaatschap NSDAP prins Bernhard bevestigd, maar onderzoek komt er voorlopig niet

In 2023 vond burgemeester Dijksma het nog te vroeg voor een aanpassing. "Utrecht is vaak een voorloper, maar dit moeten we niet binnen een week willen beslissen", zei de burgemeester toen in het AD.

Voer voor discussies

De Utrechtse gemeenteraad heeft vaker discussies gevoerd over de naamgeving van straten, pleinen en kunstwerken die vernoemd zijn naar historische figuren die tegenwoordig als 'problematisch' worden gezien. Het gaat dan bijvoorbeeld over vroegere zeehelden en figuren uit het koloniale verleden. 

De meest gekozen benadering is om de namen niet direct te schrappen, maar ze van feitelijke informatie te voorzien. Volgens D66-raadslid Dirk-Jan van Vliet is deze neutrale toon bewust gekozen. "Waar het mij om gaat is dat we de geschiedenis niet uitwissen. Het is niet aan de politiek om een oordeel te vellen. Mensen kunnen dit nu zelf doen", zegt hij tegen RTV Utrecht. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Prins BernhardAdolf HitlerVerborgen VerledenUtrecht