Spijt

Moshtag B. hoopt op vergiffenis voor explosie Den Haag: 'Dit was niet de bedoeling'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPMoshtag B. hoopt op vergiffenis voor explosie Den Haag: 'Dit was niet de bedoeling'
RTL

Tijdens de eerste openbare zitting over de dodelijke explosies aan de Tarwekamp in Den Haag hebben drie van de vier verdachten van zich laten horen. De één vindt dat hij vrij moet komen, de ander voelt zich bedonderd en de derde, opdrachtgever Moshtag B., hoopt dat de aanslag hem op den duur wordt vergeven.

"Ik heb enorm veel spijt, dit was niet de bedoeling", zei Moshtag B. in de rechtbank in Den Haag, zoals te horen in onderstaande video:

Hij had een relatie met de eigenaresse van de bruidsmodezaak, waartegen de explosie gericht was.

Zes doden

Door de aanslag op 7 december kwamen zes mensen om het leven, en stortten vijf woningen compleet in. Omliggende panden raakten zo zwaar beschadigd dat de eigenaren en huurders er tot op de dag vandaag niet naar terug kunnen. 

"Ik hoop dat de slachtoffers en nabestaanden mij op den duur zullen vergeven", zei B. Volgens zijn advocaat Gerard Spong heeft hij vanaf het begin bekend. B. zegt dat hij later dit jaar meer duidelijkheid wil geven tijdens een inhoudelijke zitting.

Verdachten Tarwekamp vandaag voor het eerst voor de rechter
Lees ook

Verdachten Tarwekamp vandaag voor het eerst voor de rechter

Medeverdachte Adil A. en zijn advocaat vinden dat A. vrij moet komen omdat hij niet bij de dodelijke explosie aanwezig was. Het OM verdenkt hem daar ook niet van. 

"Ik begrijp dat er onderzoek gedaan moet worden, maar er wordt niet gekeken naar de bewijsvoering. Ik zit hier voor niks", zegt Adil.

Hij probeert de schuld in de schoenen te schuiven van Moshtag B., die hij 'mafkees' noemde. "Hij heeft meerdere mensen deze opdracht gegeven"

Vanmiddag werd duidelijk dat alle vier de verdachten de komende maanden blijven vastzitten.

In shock

De derde aanwezige is Ilyas B., de jongste verdachte. Volgens hem is hij 'voor de leeuwen gegooid'. "Ik voel me bedonderd van alle kanten." Hij benadrukte dat het niemands bedoeling was dat het 'zo uit de hand zou lopen'.

Hij zegt tot op de dag van vandaag 'gechoqueerd' te zijn door wat er is gebeurd. "Het is heel lastig en vervelend, want ik weet wat ik wel en niet heb gedaan." Volgens zijn advocaat gaat hij binnenkort een verklaring afleggen. Daarin zal hij ook over de andere verdachten spreken.

Vier verdachten 

Zijn neef Mourad B. is de enige verdachte die niet bij de zitting aanwezig is. B.'s advocaat wilde niet zeggen waarom hij daarvoor gekozen heeft. Moshtag B., Ilyas B. en Mourad B. worden door het OM verdacht van moord, dan wel doodslag op de zes overleden personen. Ilyas noemde dat 'overdreven'. 

© ANP

Uit de reconstructie die RTL Nieuws maakte op basis van rechtbankstukken bleek dat een wraakplan van de 33-jarige Moshtag B. leidde tot de dodelijke explosies. Hij had een relatie met Senna (niet haar echte naam*). Volgens haar werd B. 'jaloers en bezitterig'. 

Hij dreigde haar financieel kapot te maken. Als ze bij hem weg zou gaan, zou hij de mensen die 'haar dierbaar waren' iets aandoen. Hij zei dat hij mensen 'via het darkweb' kon bestellen, die 'voor geld zaken in de fik konden steken'.

Wraak

Het oorspronkelijke plan was om haar bruidsmodezaak leeg te halen, de dure vloertegels te beschadigen en de muren te bespuiten met graffiti, verklaarde Moshtag B. tegen de politie. Volgens hem kwam een vierde verdachte die maanden later bij de klus was gehaald, Adil A., met het idee de jurken in de bruidsmodezaak in brand te steken. De verklaring van Adil A. staat daar haaks op. Volgens hem was het van meet af aan Moshtags plan om de winkel in brand te steken. 

Het duurde maanden voordat de brandstichting concreet werd. De geplande datum werd 1 december. Tegen die tijd had Adil A. steeds minder trek gekregen in de klus. Hij vond het risico te groot en de beloofde beloning van 1500 euro te laag. Hij stelde voor een deel van de waardevolle trouwjurken mee te nemen om later te verkopen, maar Moshtag B. zag dat niet zo zitten. "Toen zei ik: 'Dan houdt het voor mij op'", aldus A. 

Arrestatie

Roosendalers Mourad B. en Ilyas B. bereidden de brandstichting voor, blijkt uit het rechtbankdossier. Maar de eerste poging mislukte: het tweetal werd op 1 december aangehouden op een parkeerplaats in Oosterhout met veertien jerrycans met benzine, zes stuks illegaal knalvuurwerk (Cobra's) en vijf vuurwerkfakkels in hun auto. Ook hadden ze een extra setje zwarte kleding mee, dat waarschijnlijk bedoeld was voor Adil A.. Hij kwam alleen niet opdagen. 

Ondanks hun arrestatie deden de Roosendalers een nieuwe poging. Een week later, op 7 december, gingen ze alsnog naar Den Haag. Daar zouden zij samen de explosies aan de Tarwekamp hebben veroorzaakt.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Openbaar MinisterieExplosie Den HaagDen Haag