Als we géén bewerkt vlees eten, kunnen we jaren langer gezond leven, zeggen onderzoekers

Nederlanders kunnen jaren langer in goede gezondheid leven, als ze zich beter gaan houden aan voedingsadviezen. Met beter gedrag zou het aantal beroertes, hartziekten en nieuwe diabetesgevallen in 2050 bovendien zo'n 20 procent lager kunnen zijn dan met de huidige voedingspatronen.
Dat stellen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) op basis van onderzoek. Vooral bewerkt vlees, zoals worsten en hamburgers, kunnen een groot verschil maken.
Mannen die zich aan het advies houden om vlees uit die categorie niet te eten hebben op hun 50ste gemiddeld een 2,5 jaar langere levensverwachting in goede gezondheid. Voor Nederlandse vrouwen, die minder bewerkt vlees eten dan mannen, is de potentiële gezondheidswinst een jaar en zeven maanden.
Ontstekingen
"Bijna al het vlees is bewerkt tegenwoordig", zegt onderzoeker Sander Biesbroek tegen RTL Nieuws. "Dat maakt het ook zo lastig om geen bewerkt vlees te eten. Kipfiletplakjes, ham: er worden allemaal toevoegingen gedaan voor een mooiere kleur en om het langer houdbaar te maken."
Bewerkt vlees bevat veel toevoegingen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken, zegt Biesbroek. Een voedingspatroon zonder bewerkt vlees verkleint ook de kans op darmkanker, diabetes en beroertes.
Behalve bewerkt vlees schrappen, adviseren de onderzoekers om meer fruit te eten. Ook peulvruchten, noten en zaden helpen bij een gezond leefstijl. Dat helpt ook tegen de druk op de zorg en kan de zorgkosten verlagen.
De onderzoekers adviseren dat het consumenten makkelijker gemaakt wordt om gezonde keuzes te maken. "We kunnen de oplossing niet alleen bij de consument leggen. De politiek moet hier ook maatregelen voor nemen", vindt Biesbroek. "Dat kan bijvoorbeeld door middel van een suikertaks en gezonde producten goedkoper te maken."
Op een middelbare school in Rotterdam eten scholieren tegenwoordig uit een gezonde snackmuur. Dat zie je in deze video: