Schipholbrug

Groot fileleed rond Amsterdam door foutje van aannemer: 'Iedereen baalt'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGroot fileleed rond Amsterdam door foutje van aannemer: 'Iedereen baalt'
RTL

Weggebruikers in en rond Amsterdam hebben vandaag het nodige fileleed meegemaakt door de afgesloten A9. Door een fout van de aannemer, die bezig was met de wegverbreding van de Schipholbrug, werd Rijkswaterstaat gedwongen de hele weg af te sluiten. "We balen er allemaal van", zegt een woordvoerder.

Op het hoogtepunt van de spits stond vanmiddag zo'n 800 kilometer file in het land. Rond Amsterdam kleurde het omstreeks 18.00 uur nog steeds donkerrood. Vanochtend was het daar ook al erg druk.

Foutje van aannemer

Dit weekend werd er - als onderdeel van de wegverbreding van de A9 - gewerkt aan de Schipholbrug. Een aannemer bracht daar een nieuw brugdek aan en moest een zogenoemde 'voegovergang' realiseren. Dat is het stukje tussen de snelweg en de brug. En daar ging het mis.

Bij het frezen van het beton, waarbij een dun laagje beton wordt verwijderd, werd per ongeluk de wapening weggehaald. Dat is de stalen versterking bij beton. Rijkswaterstaat vond het daarom niet veilig genoeg om overheen te rijden, en dus werd het 'uitzonderlijke' besluit genomen om de A9 volledig af te sluiten.

Er wordt hard gewerkt om de schade te repareren.© Rijkswaterstaat
Er wordt hard gewerkt om de schade te repareren.

"In de uitvoering van werkzaamheden gebeuren soms dingen", zegt de woordvoerder. "Het gebeurt gelukkig niet zo vaak dat het consequenties heeft. Nu wel, met heel vervelende consequenties."

Vastgelopen

Die consequenties waren vandaag duidelijk merkbaar op de weg. "Het was een beetje vergelijkbaar met wanneer op twee snelwegen een groot ongeluk gebeurt. Dan loopt het gewoon helemaal vast, met een extra reistijd van meer dan een uur."

"Dat is gewoon echt heel fors", vervolgt de woordvoerder.

Herstel

Hoe lang het herstel van het brugdek gaat duren, kan de woordvoerder niet zeggen. Gelukkig voor de weggebruikers, is er wel een tijdelijke oplossing bedacht. Het oude wegdeel, dat op dit moment als bouwgrond dient, wordt vanaf morgen weer opengesteld voor verkeer. Weggebruikers hebben daardoor hetzelfde aantal rijstroken tot hun beschikking als normaal.

Rijkswaterstaat kan in de tussentijd het beschadigde wegoppervlak controleren en repareren. "De capaciteit is met het oude wegdek weer op orde, waardoor de weggebruiker het misschien niet eens doorheeft."

Vorig jaar was het ook al zwaar voor weggebruikers in en rond Amsterdam. Door werkzaamheden aan de A10 stonden bestuurders in de zomer ook al uren vast. In deze video zie je hoe dat eraan toe ging:

Een ritje van tien minuten duurde soms wel een uur.
Lees meer over
FilesVerkeerWegwerkzaamhedenAmsterdam