Hoger beroep

26,5 jaar cel voor hoofddader afpersing fruitbedrijf Hedel

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Aloys Oosterwijk26,5 jaar cel voor hoofddader afpersing fruitbedrijf Hedel
RTL

Het gerechtshof in Arnhem heeft de hoofdverdachte in de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel de maximale gevangenisstraf opgelegd van 26,5 jaar. Een flink hogere celstraf dan hij eerder van de rechtbank kreeg.

De 40-jarige Ali G. uit Bussum, die de uitspraak van het hoger beroep via een videoverbinding te horen kreeg, is volgens het hof de drijvende kracht geweest bij het afpersen en bedreigen van de directie van de fruitimporteur en de aanslagen op woningen van de medewerkers.

Het begon met cocaïne tussen bananen

Na de vondst van 400 kilo cocaïne tussen de bananen in mei 2019 ontving het bedrijf vele bedreigende sms-berichten waarin de verdachte grote sommen geld eiste. In het najaar van 2020 en in 2021 volgden aanslagen met vuurwerkbommen op woningen en werden woningen beschoten. Een woonboerderij brandde volledig af. Het gaat in totaal om vijftien aanslagen.

De rechtbank veroordeelde G. in september 2022 tot een gevangenisstraf van negentien jaar en tien maanden. Anders dan de rechtbank oordeelde het hof dat bij een aantal aanslagen sprake was van een poging tot moord, daarom is de opgelegde celstraf hoger.

Hoe een toevallige drugsvondst het dorp Hedel al jaren in zijn greep houdt
Lees ook

Hoe een toevallige drugsvondst het dorp Hedel al jaren in zijn greep houdt

G.'s halfbroer Yassine A. kreeg een celstraf van tien jaar opgelegd, gelijk aan de eis. "Hij liet het vuile werk opknappen door uitvoerders en zorgde ervoor dat hij zelf buiten beeld bleef", zegt het hof. In hun ouderlijk huis werd een lijst van medewerkers van het fruitbedrijf gevonden, met daarop aantekeningen van G. Door een blunder van het OM belandde die lijst in het strafdossier, waardoor G. adressen had waar hij aanslagen kon plegen om de druk op te voeren.

"Voor de familie De Groot en de regio Bommelerwaard hebben de aanslagen gezorgd voor veel angst bij een grote groep mensen. Iedereen op de personeelslijst was een potentieel doelwit van een volgende aanslag. Die angst werd ook versterkt doordat er steeds meer schade werd veroorzaakt", oordeelt het hof.

Twaalf verdachten

Bij het hoger beroep waren in totaal twaalf verdachten betrokken. Het hof heeft de overige mannen straffen van twee tot tien jaar opgelegd voor hun bijdrage aan de aanslagen. Een verdachte werd vrijgesproken.

Vlissingen wordt steeds belangrijker als doorvoerhaven voor cocaïne en daarom is de jacht op drugs geïntensiveerd. Een team van RTL Nieuws ging vorig jaar op pad met de Zeehavenpolitie.
Lees meer over
RechtszaakGevangenisCocaïneGemeente Maasdriel