OM eist celstraffen tot 28 maanden tegen drie nepagenten: 'Gewetenloos'

Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tussen 18 en 28 maanden tegen drie verdachten die zich volgens justitie voordeden als politieagenten. De drie hadden het voorzien op ouderen en slaagden erin een 81-jarige vrouw op te lichten.
De drie maakten volgens het OM in slechts twee dagen tijd, 30 en 31 oktober 2024, twaalf slachtoffers in Barneveld, Ede en Amersfoort. In elf gevallen bleef het bij 'een poging tot oplichting', in één geval werd een 81-jarige vrouw beroofd. De verdachten zouden haar bankpassen hebben buitgemaakt en daarmee 590 euro hebben gepind.
19-jarige verdachte
De zaak geeft een goed beeld van hoe nepagenten te werk gaan. Vanuit een woning in Hilversum werd gebeld naar verschillende mensen. Zij kozen opzettelijk voor vaste telefoonnummers, omdat vooral ouderen daar gebruik van maken.
Een 19-jarige verdachte uit Almere wist het beroofde slachtoffer er aan de telefoon van te overtuigen dat ze de deur zou openen voor een nepagent die later naar het huis zou komen. "Overduidelijk vertrouwde zij de stem aan de telefoon", zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Zutphen.
Hij stuurde vervolgens een audiobericht naar een medeverdachte, waarin hij instructies gaf voor de beroving. Deze verdachte belde als nepagent aan bij de woning, en kwam kennelijk voldoende betrouwbaar over: "Ze vertrouwde de persoon die aan de deur kwam. Met dat vertrouwen gaf zij haar waardevolle spullen mee. Niet omdat ze naïef is, maar omdat ze gelooft in de rechtsstaat en in de politie als de rechtshandhaver."
"Dit zijn strafbare feiten die onder de huid kruipen", ging de officier van justitie verder. "Die raken aan iets fundamenteels, namelijk het vertrouwen dat burgers, en in het bijzonder kwetsbare ouderen, in onze samenleving en de rechtsstaat hebben, in de politie die hen hoort te beschermen. Nepagentenfraude is laf, het is gewetenloos en trekt een diep spoor van vernieling."
Slinks en laf
Het OM noemt het handelen van de verdachten 'een vorm van georganiseerde criminaliteit met een maatschappij-ontwrichtend karakter' omdat kwetsbare ouderen op deze manier hun vertrouwen verliezen in de rechtsstaat. "De verdachten hebben juist dat vertrouwen op slinkse, berekende en ronduit laffe wijze misbruikt."
Tegen de 19-jarige die de andere twee aanstuurde, eist het OM een celstraf van 28 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij zit sinds 31 oktober in voorlopige hechtenis. Zijn twee medeverdachten van 19 en 21 jaar uit Hilversum moeten volgens het OM 24 maanden en 18 maanden naar de gevangenis, waarvan in beide gevallen zes maanden voorwaardelijk.