Nepagenten beroven Gerda (85) van al haar sieraden: 'Tuig is het'
De 85-jarige Gerda uit Veldhoven is haar vertrouwen in de mensheid voorlopig wel kwijt. In de straat achter haar had er een overval plaatsgevonden en de 'politie' belde omdat haar sieraden moesten worden veiliggesteld. De bejaarde vrouw gaf alles mee, tot de trouwring van haar overleden man aan toe.
Het is even voor half acht als de telefoon van Gerda gaat. Aan de lijn heeft ze iemand van de politie. De stem aan de telefoon zegt dat er 'agenten' rondlopen in haar straat omdat er een overval is geweest. Voor haar veiligheid en die van de buurt, willen ze even langskomen om de sloten te controleren en om haar sieraden en andere waardevolle spullen veilig te stellen.
Om dat veiligstellen goed te laten verlopen, wordt Gerda doorverbonden met een vrouwenstem. "Achteraf denken wij dat ze bewust doorverbinden met een vrouw. Vrouwen vertrouwen namelijk vrouwen", vertelt haar schoondochter Daphne aan RTL Nieuws.
'Ze leek wel gehypnotiseerd'
"Mijn schoonmoeder zei dat het achteraf leek alsof ze gehypnotiseerd was, alles ging zo snel en de stem aan de telefoon was zo dwingend." Vanwege de schaamte die Gerda voelt, wil ze niet met haar echte naam in de media.
Vorige maand deelde de politie dat het aantal oplichtingszaken met nepagenten enorm is gestegen. Vorig jaar telde de politie 485 aangiftes, dit jaar zijn het er al 4000. De daders bellen veelal oudere mensen op.
"Om vertrouwen te wekken wordt vaak de naam van een wijkagent genoemd", zegt een woordvoerder van politie Eindhoven, waar Veldhoven onder valt. Voor dit vertrouwen werd bij Gerda de naam van de straat achter haar huis genoemd waar de zogenaamde overval had plaatsgevonden.
Nepagent aan de deur
"Nepagenten stellen vragen over waardevolle spullen, geld of bankpassen en bieden aan die spullen veilig te bewaren. Daarna komen er inderdaad mensen aan de deur. Zij 'legitimeren' zich met een vals pasje als recherche. Soms hebben ze een deel van een (nep)uniform aan", aldus de woordvoerder van de politie. Zo ging het ook bij Gerda.
Nietsvermoedend doet Gerda de deur open en laat ze de meneer van in de twintig binnen. Legitimeren doet hij zich niet. Hij vraagt meteen om de sieraden. Met haar rollator loopt ze langzaam richting haar slaapkamer. Daar geeft ze hem al haar sieraden. "Ook de sieraden die ze omhad. Haar horloge hoefde hij niet te hebben: die was te weinig waard! Tussen de sieraden zat ook de ring van haar overleden man", vertelt Daphne.
Vervolgens controleren Gerda en de man samen alle sloten. De stem aan de telefoon neemt het daarna over. "Wilt u het volgende registratienummer op schrijven? Daarmee kunt u als alles weer veilig is u uw sieraden weer ophalen. Die arme vrouw was inmiddels helemaal uitgeput, van het al het lopen met haar rollator langs alle deuren en tegelijkertijd een telefoongesprek voeren", vertelt Daphne.
Als ze het nummer dan heeft opgeschreven, vraagt de vrouwenstem of ze het nummer even wil herhalen om zeker te weten dat ze het goed heeft opgeschreven. "Mijn schoonmoeder was uitgeput en zei: nou noem jij het maar op, dan weet ik of ik het goed heb. Toen er een verkeerd nummer op werd genoemd en er werd opgehangen, was de man met haar sieraden al verdwenen."
Dwingende stem
Gerda roept om hulp, 112 wordt gebeld en de echte politie komt langs. "Mijn lieve schoonmoeder wist dat het niet klopte. Natuurlijk. Maar de stem aan de telefoon was dwingend en de man voor de deur dreigend. Dus wees ze hem waar haar sieraden lagen. En gaf ze mee wat ze droeg."
Gerda vindt het stom dat haar dit is overkomen. "Maar dat is het niet. Iedereen snapt waarom ze deed wat ze deed. Ze was bang voor wat er er zou gebeuren als ze er niet in mee zou gaan. Want de man was al binnen. Dit tuig is tot alles in staat. De politie zei ook dat ze er goed aan heeft gedaan, veiligheid voor alles. Gelukkig is mijn schoonmoeder een taaie, ik hoop dat ze snel bijkomt van de schrik en dat haar vertrouwen in de mensen snel weer terug is."
Advies van de politie:
De politie vraagt nooit om pincodes en komt ook nooit sieraden in bewaring nemen.
Als je wordt gebeld:
- Hang direct op als je wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
- Laat niemand binnen.
Als er iemand aan de deur staat:
- Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om politielegitimatie en een personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel de politie via 112 om het nummer te checken.
- Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Bekijk hier een voorbeeld.