In Nederland geboren Mikael (12) moet van IND toch naar Armenië, waar hij nog nooit is geweest

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft opnieuw besloten dat de Nederlands-Armeense jongen Mikael (12) niet in Nederland mag blijven.
Dat heeft Mikaels advocaat Flip Schüller bevestigd na berichtgeving door Trouw. Samen met collega Dora Brouwer diende hij vorig jaar een nieuwe verblijfsaanvraag in voor de jongen en zijn moeder, nadat de Raad van State had besloten dat ze zouden worden uitgezet naar Armenië.
Vervolgstappen
De advocaten beraden zich nu op eventuele vervolgstappen om de Amsterdamse jongen toch in Nederland te kunnen houden. Schüller zegt verder 'nog even geen mededelingen' te kunnen doen over de zaak. Vorig jaar was er landelijk veel aandacht voor de situatie van Mikael, die in Nederland is geboren en nog nooit in Armenië is geweest.
Mikael zou hier naar het gymnasium gaan, maar hij moet het land uit. We lieten hem vorig jaar zelf aan het woord:
De moeder van Mikael kwam veertien jaar geleden vanuit Armenië naar Nederland en vroeg hier asiel aan. Die aanvraag werd afgewezen, maar ze vertrok niet. Moeder Gohar bleef in Nederland en beviel 12 jaar geleden van een zoon: Mikael.
Vader van Mikael
Vorig jaar oordeelde de Raad van State dat Mikael 'terug' moet naar Armenië. Mikael en zijn moeder zijn volgens de hoogste bestuursrechter te lang uit beeld geweest bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarom mogen ze niet in Nederland blijven.
De meest recente aanvraag bij de IND was ingediend via de vader van Mikael, die ook van Armeense komaf is maar in Nederland mag blijven omdat hij getrouwd is met een Nederlandse. "Eigenlijk lag de oplossing voor de hand", zei advocaat Brouwer destijds in de Volkskrant. "Mikael wordt niet alleen door zijn moeder verzorgd, maar ook door zijn vader. En die heeft wel een verblijfsvergunning." Ze noemde de nieuwe aanvraag toen 'logisch en kansrijk'.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt het treurig dat Mikael niet in Nederland mag blijven. "De minister kan altijd uitzonderingen maken voor schrijnende gevallen, maar het is duidelijk dat er geen enkele wil is om dat te doen", reageert Halsema. "Het is ongelooflijk hardvochtig en treurig dat een 12-jarig jongetje, geboren en getogen in Nederland, daarvan de dupe wordt."