Duizenden marathonlopers blijven weerapps maar refreshen: wordt het té warm?

Ze hebben er maandenlang voor getraind, het dagelijks leven volledig aangepast en kunnen nu alleen nog wachten tot het startschot van de marathon in Rotterdam klinkt. Wachten, én de weerapps checken. Veel lopers lijken in spanning te zitten: is het wel te doen zondag?
Google laat zien dat er de afgelopen dagen steeds vaker gezocht wordt naar het weerbericht van Rotterdam. En ook David Knappstein, oprichter en trainer van Hardlopen Rotterdam, ziet dat sommige lopers zich zorgen beginnen te maken. "Ik stuur zo ook nog een berichtje naar ze: hou er echt rekening mee, ga niet te hard", vertelt hij aan RTL Nieuws.
Waar je dan zoal rekening mee moet houden, weet meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Hij is zelf geen hardloper, Dorrestein is 'meer van de sprint'. "Maar ik weet wel wat ze willen: tussen de 8 en 15 graden, een lage luchtvochtigheid en weinig wind. Als je naar die criteria kijkt, wordt het zondag niet ideaal. Maar het kan altijd erger."
Zo warm wordt het
Laten we eerst kijken naar de temperatuur: die kan zondagmiddag in Rotterdam de 17 graden aantikken, vertelt Dorrestein. Klinkt niet heel warm, maar trainer Knappstein denkt daar anders over. "Sommigen hebben 3 tot 4 keer in de week getraind de afgelopen maanden, soms uren achter elkaar. Vrijwel al die trainingen waren in de koudere periodes van het jaar. En dan komt nu opeens de warmte eraan. Daar is je lichaam gewoon nog niet aan gewend."
En dan is 17 graden best pittig, zegt hij. "Het is niet extreem, het kan best. Maar besef wel: die mensen gaan niet een stukje wandelen he. Het is een enorme inspanning, urenlang."
Dit is vooral de boosdoener
Oke, nét iets te warm dus. Door naar de wind: windkracht 5. Niet niks, maar 'dat zijn ze daar wel gewend', zegt meteoroloog Dorrestein. Hij wil het vooral nog hebben over de luchtvochtigheid. "Want die is hoog." Dat komt door de regen die in de ochtend zal vallen. "Net na die buien gaan we richting de 95 procent. In de loop van de dag wordt het wel iets beter, tot 60 procent luchtvochtigheid."
Bij zo'n hoge luchtvochtigheid kan je zweet - die de lopers misschien extra zullen hebben door de hogere temperaturen - minder goed verdampen omdat de lucht al vol zit met vocht. Hierdoor kan je lichaam moeilijker afkoelen. "En dan wordt je lichaam te warm", zegt Knappstein. "In het ergste geval kun je last krijgen van een zonnesteek of hitteberoerte en dat wil je echt niet."
Daarom ook dat appje, dat Knappstein zo nog stuurt naar zijn lopers. "Een waarschuwing is belangrijk, want zelfbeheersing is heel moeilijk. Als het startschot gaat, ga je al snel over grenzen heen. Daarom zeg ik: hou hier rekening mee. Hoe? Loop voor de fun, neem de sfeer in je op en ga gewoon wat minder snel. Je gaat toch nooit zo hard als je eigenlijk wil, en hierdoor kun je nóg langer genieten."
Voor veel mensen is het lopen van een marathon een ultieme bucketlist-ervaring. Toch is die 42 kilometer en 195 meter een behoorlijke aanslag op je lichaam. Hoe gezond is dat eigenlijk? Verslaggever Laura Veneman zocht het in onderstaande video uit.