Statushouders komen steeds sneller aan werk in Nederland

Statushouders komen sneller aan een baan in Nederland dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "De vraag naar arbeidskrachten neemt toe."
31 procent van de asielzoekers die in 2020 een verblijfsvergunning hebben gekregen, vond binnen drie jaar een baan. Dat is 12 procent meer in vergelijking met de asielzoekers die in 2014 een verblijfsstatus kregen, van wie 19 procent binnen drie jaar een baan kreeg.
Volgens Tanja Traag, woordvoerder van het CBS, kan de toename van statushouders die sneller aan een baan komen aan meerdere factoren liggen. Eén van die factoren is de toenemende vraag naar arbeidskrachten. "Daardoor kan het zijn dat statushouders sneller worden aangenomen met de ervaringen die ze meebrengen uit hun land van herkomst", zegt ze.
"Ook het feit dat jonge statushouders steeds langer studeren en hogere diploma's halen, maakt ze geschikter voor de Nederlandse arbeidsmarkt."
47 procent
Hoe langer statushouders in Nederland wonen, hoe groter de kans dat ze werk vinden, stelt het CBS. Daardoor worden zij steeds minder afhankelijk van een uitkering.
In hun eerste jaren in Nederland waren bijna alle statushouders juist wél afhankelijk van een uitkering. Voor de statushouders tussen de 18 en 65 jaar die in 2014 asielstatus kregen, was dit 85 procent in de eerste jaren in Nederland. "Nieuwe taal, cultuurverschillen en regels maken het moeilijk voor statushouders om aan werk te komen in Nederland", verklaart Traag. "Bovendien hebben sommigen gezondheids- en psychische problemen die hen in de weg staan."
Na negen jaar, in 2023, had 47 procent van hen werk als belangrijkste inkomstenbron.
Syriërs
Tussen 2014 en 2024 kregen ruim 280.000 asielzoekers een asielstatus. De grootste groep van hen, 157.000 mensen, komt uit Syrië. Ongeveer 37.000 mensen komen uit Eritrea. Andere statushouders zijn afkomstig uit landen als Turkije, Afghanistan en Jemen.
Ook worstelen veel horecazaken met het vinden van personeel. Deltapark Neeltje Jans in Zeeland zet daarom asielzoekers aan het werk, en dat blijkt voor beide partijen een win-winsituatie. “Ik hou er niet van om niets te doen”, vertelt de 24-jarige Ibrahim: