Leerlingen Almere reageren geschokt op optreden politie na examenstunt

Leerlingen van het Oostvaarders College in Almere zijn flink geschrokken van het politieoptreden gisteren na een uit de hand gelopen examenstunt. Agenten gebruikten de wapenstok om leerlingen weg te sturen. Drie kinderen werden gearresteerd. Over het optreden van de politie zijn veel vragen. "Dit was disproportioneel", vinden leerlingen. De politie zegt van te voren te hebben gewaarschuwd.
De examenstunt met onder meer een schuimkanon op de havo- en vwo-school verliep volgens zowel de school als de leerlingen aanvankelijk zonder problemen.
Een leerling vertelt aan RTL Nieuws wat hij zag. "We hadden een examenstunt. Alles verliep goed, het was wel een beetje chaos natuurlijk, dat hoort erbij." Het feest had als thema 'the Purge', naar de film waarin één nacht per jaar alle misdaden zijn toegestaan. De stunt was van tevoren in overleg met de school afgestemd.
Afvalbakken gegooid
Op een gegeven moment werd met afvalbakken gegooid in de school, vertelt de leerling, waardoor een meisje gewond raakte. Wie dit deed en waarom dit gebeurde, is onduidelijk. De school zegt te onderzoeken wat nou de 'trigger' was waarom de boel uit de hand liep, zegt een woordvoerder van de overkoepelende Almeerse Scholen Groep (ASG).
Een groep docenten en de conciërge stuurden de leerlingen naar buiten, zegt een leerling tegen RTL Nieuws. "In het begin werden die niet serieus genomen. Dus raakten de docenten overstuur. Mensen gingen ook dingen naar hen gooien. Ze hebben toen de politie gebeld."
Wapenstok
Die agenten stuurden de leerlingen van het terrein af. "Ze kwamen gelijk heel dreigend binnen met tasers en wapenstokken en zo", vertelt een andere leerling. "Ergens snap ik dat ze dat doen, zo van: je moet gewoon gaan. Maar zo krijg je niet echt een positief beeld van de politie."
Het wegsturen ging niet bepaald met zachte hand, geven de leerlingen aan. "Velen vonden het allemaal interessant en spannend, hier gebeurt wat, dachten ze. Maar als je niet snel genoeg reageerde, werd je geslagen met de wapenstok." Wie daar dan tegen protesteerde, kreeg er opnieuw van langs.
Op onderstaande beelden is te zien hoe agenten een leerling aanhouden:
De leerlingen verbazen zich over het optreden van de politie. Ze vinden de politie-inzet 'zwaar en disproportioneel'. "Door de menigte kon je niet snel doorlopen. Als je achteraan liep, werd je gewoon hard geslagen. Een vriendin van mij is ook geslagen."
'Ik ga hier werk van maken'
Een moeder vertelt tegen Omroep Flevoland dat haar zoon is geslagen en geen idee heeft waarom het zo uit de hand liep. "Maar ik ga er wel werk van maken want dit is niet oké voor mij. Absoluut niet. De school heeft wat te verklaren maar de politie ook."
De politie laat na vragen van RTL Nieuws weten dat de agenten de leerlingen 'meerdere keren' hebben gewaarschuwd om het terrein te verlaten. Omdat ze hier 'na meerdere verzoeken en waarschuwingen' geen gehoor aan gaven, is zowel 'fysiek geweld als de wapenstok gebruikt om jongeren van het terrein te krijgen'.
'Kritisch kijken naar onze rol'
In hoeverre is er rekening mee gehouden dat het hier om minderjarigen ging? "Daar is zeker rekening mee gehouden", reageert de politie. "Met name door in eerste instantie in verbinding de jongeren weg te krijgen."
De woordvoerder vervolgt: "Dit incident onderstreept hoe belangrijk het is dat we als politie structureel in verbinding blijven met jongeren. Dat betekent ook kritisch kijken naar onze rol en hoe we reageren in spannende situaties."
Volgens de politie werden agenten bekogeld. Eén van hen raakte gewond door een onbekend voorwerp. De drie leerlingen werden aangehouden 'voor het beledigen en het niet opvolgen van onze vorderingen'. Zij zijn met een boete naar huis gestuurd.
'Heel veel vragen'
De woordvoerder van de scholengemeenschap zegt 'heel veel vragen' van ouders te hebben gekregen en nog veel zaken te onderzoeken. "Dit is een school waar we niet gewend zijn met dit soort zaken. Iedereen, ook de medewerkers, zijn erg geschrokken."
De politie laat weten gesproken te hebben met ouders en jongeren die 'zorgen en klachten' hadden. "Er is ruim de tijd genomen om hun verhaal aan te horen. Ook dit is een belangrijk onderdeel van ons werk. De school organiseert voor de ouders informatiebijeenkomsten, waar zij terechtkunnen met vragen en zorgen over de gebeurtenissen van woensdagmiddag. Hier is ook de politie bij betrokken."
LAKS: blijf examenstunts toestaan
Veel scholen verbieden examenstunts na eerdere incidenten. Puk Donken, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt dat scholen hier ruimte voor moeten blijven geven. "Leerlingen houden zich dag in, dag uit aan allerlei regels en afspraken. Ze staan vroeg op, komen op tijd naar school, doen hun best in de les – en dat vraagt best veel van ze. Van ons mogen ze dan ook af en toe een beetje ‘boevig’ zijn. Niet alles hoeft altijd binnen de lijntjes."
Dit soort momenten kunnen bijdragen aan een goede sfeer en onderlinge band, zegt ze. "Wat we vaak merken, is dat leerlingen best bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ze willen bijvoorbeeld helpen met opruimen na een evenement of zorgen dat alles netjes achterblijft. Als je als school duidelijke, eerlijke afspraken maakt en de leerlingen serieus neemt, dan komt het eigenlijk bijna altijd goed."