Nieuwe generatie gelovigen, ook Krista en Rosie: 'Al dat gefeest gaf me geen houvast'

Voor het eerst sinds tien jaar zeggen méér Nederlanders gelovig te zijn. Wat opvalt is dat onder gen Z (1997 - 2012) vorig jaar 27 procent aangaf zichzelf gelovig te noemen. Dat is vijf procent meer dan een generatie net boven hen. Waarom omarmt gen Z God meer dan de zogeheten millenials? "Ik denk dat social media een rol speelt bij jongeren", zegt hoogleraar religiegeschiedenis Fred van Lieburg.
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2024 44 procent van de Nederlanders zich verbonden voelt met een religieuze gemeenschap, zoals een kerk, moskee of synagoge. In 2023 was dat nog 42 procent. Lange tijd werd elke volgende generatie minder gelovig, maar voor het eerst geldt dat niet voor Gen Z: jongeren rond de twintig zijn juist vaker religieus dan millennials.
Krista (24): 'Veel jongeren willen met me mee naar de kerk'
De 24-jarige Krista Ros uit Barneveld noemt zichzelf christelijk influencer en bereikt duizenden volgers met haar berichten. Ze vond, naar eigen zeggen, Jezus na de coronaperiode. "Ik ging vaak naar feestjes, dronk alcohol, rookte en gebruikte soms drugs", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Als jongere ben je op zoek naar vervulling, maar al dat gefeest gaf mij dat niet."
Toen ze het geloof vond, voelde ze zich voor het eerst écht gezien. "Veel jongeren zijn onzeker en zoeken bevestiging. Die liefde vind je in het geloof – en daardoor ook in jezelf. Mensen verlangen naar rust en zekerheid."
Volgens Krista zijn jongeren door oorlogen en de mentale druk van sociale media steeds meer op zoek naar houvast. "Stel dat de oorlog hier uitbreekt – wat gebeurt er dan met mij? Voor gelovigen is het fijn om te denken: uiteindelijk ga ik naar de hemel."
Op sociale media krijgt ze dagelijks berichten van jongeren die meer willen weten over het christendom. "Ze herkennen zich in mijn verhaal en willen bijvoorbeeld weten hoe je de bijbel leest, of naar welke kerk ik ga. Veel jongeren zijn al met mij meegegaan naar de kerk en hebben zich laten dopen. Op die manier gebruik ik sociale media juist voor iets positiefs."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook kerken zelf zetten sociale media steeds vaker in, zegt theoloog Van Lieburg. "Niet alleen influencers weten jongeren te bereiken. Vooral moderne kerken zijn tegenwoordig actief op sociale media. Jongeren zoeken oriëntatie; grote verhalen vinden ze vaak in religie."
Van Lieburg denkt bovendien dat wereldleiders als Trump en Poetin, die geregeld verwijzen naar christelijke waarden, bij sommige jongeren juist interesse opwekken om zich meer in het geloof te verdiepen.
Rosie (22): 'Krijg dagelijks vragen op mijn sociale media'
Net als Krista inspireert ook de 22-jarige Rosie Jasmijn uit Leiden duizenden jongeren met haar video’s. Ze bekeerde zich twee jaar geleden tot de islam en deelde die keuze een paar maanden later op sociale media.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Als tiener worstelde ik met depressieve gevoelens en zocht ik naar houvast. Ik heb dat jaren later, na veel onderzoek, gevonden in de islam. De gemeenschap voelde warm en na jaren onderzoek besloot ik mij te bekeren", vertelt Rosie. "Er heerst vaak het stigma dat mensen zich bekeren vanwege een partner, maar ik – en velen met mij – wilden gewoon een beter mens worden."
Haar bekering leverde veel reacties op. "Dagelijks krijg ik vragen van mensen die meer willen weten over de islam of mijn persoonlijke keuze. Ik vind het leuk dat mensen me als inspiratiebron zien. Mensen hebben namelijk tegenwoordig steeds meer interesse in het geloof, ik vermoed ook vanwege alle narigheid in de wereld. Ik vond het ook mooi dat veel van mijn christelijke en atheïstische vriendinnen aanwezig waren bij mijn officiële bekering."

Volgens Rosie heeft ook de oorlog in Gaza invloed op de religieuze zoektocht van jongeren. "Veel mensen zien hoe Palestijnen ondanks alles hun rust en vertrouwen in God behouden. Dat maakt indruk en wekt interesse."
De vastenperiode voor veel christenen in ons land zit er bijna op. Enkele weken terug vierden moslims al het einde van hun vastenperiode, dat zie je in deze video: